Túlzott faggyútermelés

Minden az arcunkra van írva. Ez nem csak a pillanatnyi érzelmeinkre lehet igaz, hanem arcunk gyakran az egész testünk, az egészségünk állapotáról is árulkodhat. 

Mitől alakulhat ki a túlzott faggyútermelés?

A zsíros bőr sajnos sokak számára meglehetősen kellemetlen típusjegyekkel mesél szervezetünk állapotáról. Az arcon előforduló túlzott faggyútermelés férfiakat és nőket egyaránt érintő probléma. Normál bőrtípusoknál-, ami a mai életmódunknak és a környezeti hatásoknak köszönhetően egyre ritkább- a faggyú-és víztartalom egymást kiegyenlítve van jelen, semelyik irányba sem tolódik a bőr pH-ja. Ez a felszínén és a tapintásán is jól kivehető egységes bőrképet eredményez.

A zsíros, azaz szeborreás bőröknél ez az egyensúly különböző okok miatt felborul, látványra és érzetre is fénylő, tisztátlan érzetet keltve. A fokozódó faggyútermelés hatására a külső bőrfelszín, vagyis az epidermisz megvastagszik, a felgyülemlett faggyú a bőrfelszínre áramlik és a pórusokat eltömítve mitesszereket, pattanásokat és aknés bőrtüneteket, tehát gyulladást okoz. A pH megváltozik és azonnal tökéletes közeget teremt a bőrünk felszínén megbújó különböző mikroorganizmusoknak. A baktériumok elszaporodásával kialakul a pattanásos, aknés bőr. Míg a mitesszereknél, a pattanásoknál és a zsírosabb bőröknél sokszor egy életmódbeli váltás is orvosolni tudja a problémát, addig az akné okait általában összetettebb folyamat feltérképezni. 

Az arcon kialakult túlzott faggyútermelésben szerepet játszhat a genetika, amivel talán nehezebb megküzdeni, ez azonban csak kis százalékban befolyásolja az arcbőrt. Az akné és a zsírosodás leggyakoribb okai a hormonális eltérésekre, az egészségtelen táplálkozásra, életmódra, stresszre és a bőrápolási szokásainkra vezethetők vissza

Kamaszkorban a férfiaknál és a nőknél is megnövekedik a férfihormonok termelődése, ezzel elindítva a gyakori bőrtünetek megjelenését. Ez normális esetben tinédzserkor végére beáll és létrejön a hormonális egyensúly, amitől szép lassan a pattanások is megszűnnek. A gond ott kezdődik, ha a tünetek ezen az időszakon túl is intenzíven jelen vannak.

Túlzott faggyútermelés - mitől alakulhat ki?

Nőknél a menstruáció előtti hormonváltozások miatt a későbbiekben is gyakoriak lehetnek a pattanások, ha azonban ez nagy felületen, akár háton, vállakon is tartósan előfordul, úgy könnyen lehet, hogy PCOS áll a háttérben. Rendszertelen menstruációs ciklus, fokozott szőrösödés, aknés bőr együttes előfordulása esetén érdemes egy alaposabb kivizsgálást kérni, mert akár pajzsmirigyzavart is jelezhetnek a tünetek.

A bőrtüneteken kívül az előbbire ugyancsak jellemző tünetegyüttes lehet még a rendszertelen alvás, fáradtság, súlyproblémák, fokozott verejtékezés és az emésztési panaszok is.

Nem csak a gyorséttermek, hanem a szupermarketek polcai is tele vannak a bőrünk és az egészségünk számára nem túl hasznos ételekkel, ezért érdemes megfontoltan tervezni, ha az étkezésünkről van szó. A zsíros, aknés bőrnél mindenképp javasolt, legalább időszakosan is a tejtermékek kerülése, hiszen a benne levő anyagok fokozzák a gyulladásra való hajlamot.

A csokoládé az olajos magvak, az erősen fűszeres, zsíros, sós ételek és a túlzott cukorbevitel is mind-mind ronthat a zsíros bőr állapotán. Érdemes csökkenteni ezek fogyasztását és helyettük a kiegyensúlyozott, vitamindús és egészséges táplálékokhoz nyúlni, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben és teljes értékű gabonákban.

A rendszeres testmozgás szintén sokat javíthat bőrünk állapotán. Különösen a szabadban, friss levegőn végzett sport segíthet a sejteknek az oxigénfelvételben, ami hozzájárulhat a gyorsabb sebgyógyuláshoz, bőrünk vitalizálásához és a jobb emésztéshez is, amely már tudjuk, hogy elengedhetetlen a szép bőrhöz. Emellett csökkenti a stresszt és a szorongást, amik mind befolyásolják a faggyútermelésünket és gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. A városi élethez kötődő szmog ugyancsak hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez, ajánlott tehát a rendszeres, természetben, tiszta levegőn való tartózkodás.

Mit és hogyan használjunk túlzott faggyútermelés esetén?

Ahhoz, hogy a pórusok tisztulni tudjanak és a bőr normál pH-ját fenntartsuk, elengedhetetlen a rendszeres, alapos és gyengéd bőrápolási rutin. A mindennapos arcápoló termékeket érdemes nagy gonddal összeválogatni, ugyanis sok múlhat rajtuk. Rengeteg zsíros bőrre ajánlott termék tartalmaz például alkoholt, vagy egyéb köztudottan szárító összetevőt, amikkel pont az ellenkezőjét érhetjük el használatuk során. Mivel a bőrfelszín lipid rétegét eltávolítjuk velük, bőrünk még több faggyút kezd el termelni, hogy ezt pótolja, így végeredményben még zsírosabb érzetet kapunk, mint azelőtt.

Ajánlott tehát az összetevők figyelembe vételével és mértékkel alkalmazni a szennyeződések eltávolítására kifejlesztett lemosókat és a különféle peelingeket, mert azok könnyen kiszáríthatják az arcbőrünket. A kizárólag vízzel mosott arc szintén szárító hatással lehet bőrünkre ezért nem igazán éri meg elcsalni a bőrápolási lépéseket.

Túlzott faggyútermelés - mit érdems használni

Bár a tisztátlan, olajos érzetű arc nem feltétlen igényel zsíros, nehéz krémeket, hidratálást annál inkább. Ezt tökéletesen pótolhatják a nyugtató, gyulladáscsökkentő, hűsítő összetevőket tartalmazó vizes bázisú gélek, gélkrémek, anélkül, hogy zsíros érzetet hagynának a bőrünkön. Emellett időnként javasolt egy alapos arctisztítás a kozmetikusnál is, aki specifikus kezelésekkel és felkészültségével sokat segíthet a bőrünk állapotán.

A megfelelő kozmetikumok kiválasztásánál a magas fényvédelmet se felejtsük el! Az erős UV sugárzás ugyanis hiperpigmentációt, azaz a pattanások és aknék helyén kialakuló pigmentfoltokat és a bőr kiszáradását is okozhatja. Valóban igaz, hogy sok fényvédő krém még inkább zsírosít, azonban szerencsére ma már rengeteg kifejezetten problémás arcbőrre kifejlesztett könnyed formulájú termék van a piacon, amik közt biztosan mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb hatásút. Mindenképp kerüljük a napot az erős UV-s időszakokban, azonban magas faktorszámú védelem mellett egy rövid, mértékletes napfürdő segíthet is a bőrkép javításában.

Tartós javulást az arcbőrünkön megjelenő túlzott faggyútermeléssel szemben tehát az előző tanácsok betartásával érhetünk el. Ezeken felül érdemes még kerülni a dohányzást (a nikotin gyulladásfokozó hatása miatt), az erős fizikai behatásokat, dörzsölést és a szélsőséges időjárást is. Próbáljuk megfigyelni bőrünk reakcióit a különböző élelmiszerekre, kozmetikumokra, gyógyszerekre, stresszes időszakokra és a hormonokhoz kapcsolható hatásokra, mert rengeteget segíthet a probléma feltérképezésében és annak hatékony megoldásában is.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!