A retinol hatása – minden tudnivaló a bőrápolás nagyágyújáról

Csak úgy emlegetik, hogy a bőrápolás csodafegyvere, a ráncok, a tág pórusok és az aknék elleni küzdelem leghatásosabb hatóanyaga: mi másról is lehetne szó természetesen, mint a fantasztikus retinolról!

Nem nagyon létezik olyan hatóanyag a bőrápolásban, amely bizonyítható ránctalanító hatással bír, képes azok számának csökkentésére, mellette pedig az aknés problémákkal szemben is hatékonyan képes felvenni a harcot. Az egyetlen ilyen összetevő a napjaink szépségápolási sztárjának is tekinthető retinol.

Retinol, retinolsav, retinal, retinoidok – mit is jelentenek ezek?

Először is tisztázzuk a téma legfontosabb alapfogalmait, hogy még pontosabb képet kapjunk a hatóanyagot illetően.

  • retinoidok a kategória összefoglaló neve és az A-vitamin származékokat értjük alatta. Ebbe beleértjük a retinolt, a retinalt, a retinolsavat és további típusaikat.
  • A tiszta retinolsav, melyet tretinoinnak is hívunk az egyetlen olyan bőrápolási összetevő, melyet az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) is jóváhagyott, mint angi-aging hatóanyag. Ezzel a tanúsítvánnyal gyakorlatilag vényköteles gyógyszerként kell rá tekintenünk, így tiszta retinolsavat kizárólag bőrgyógyász szakorvos írhat fel páciensének, amennyiben a helyzet indokolja. A retinolsav egy aktív molekula és a leghatékonyabb módon, a sejtek szintjén tud üzenni, kommunikálni, parancsot adni a jobb működést illetően. Képes a kollagéntermelés serkentésére, a ráncok csökkentésére és a bőrfelszín sima, ragyogó, egyenletes megjelenésének kialakítására.
  • retinal áll ebben a családban a legközelebb a tiszta retinolsavhoz szerkezetét illetően. Ez a fajta retinoid, ebben a formában nem számít aktív hatóanyagnak, viszont a bőrünk képes arra, hogy a retinolt retinolsavvá alakítsa át egy lépésben, ezután pedig teljesen ugyanúgy viselkedik ez az anyag, mint ahogyan azt már fentebb említettük, tehát fiatalos működésre készteti a bőrünk sejtjeit.
  • retinol a hatóanyag-hierarchia következő foka, ezzel az anyaggal már sokat találkozhattunk az különféle bőrápolási termékek címkéjén. A retinol is átalakulás után képes aktívan hatni, ebben az esetben két lépésben történik meg az enzim transzformációja.
  • Fontos beszélnünk ebben a szekcióban a HPR-ről (Hydroxypinacolone Retinoate). Ez egy viszonylag új-generációs hatóanyag, ám annál ígéretesebb: a retinolsavhoz hasonlóan ugyanúgy aktív hatóanyag, így nem igényel átalakulást a bőrben és azonnal hat, mindemellett sokkal kevesebb irritáló mellékhatást produkál, mint a fent említett testvérhatóanyagok.

Milyen hatást várhatunk a retinoid tartalmú készítményektől?

A kozmetológiai-dermatológiai szakkönyvek hiteles adatai szerint körülbelül 120-130 bőrbetegséget illetően képes a retinol (azaz a retinolsav) hatásosan különböző mértékű segítséget nyújtani. A kritikus problémák, melyekben jó szívvel számíthatunk a retinolra, az anti-aging (ráncok, bőr egyenletes felülete, simasága), illetve a pattanások, aknék és a pigmentfoltok kérdésköre.

Retinol hatása

Működésüknek kulcsmozzanatai a következők:

  • serkentik a bőr saját kollagéntermelését, ez eredményezi a sima, ránctalan bőrfelszínt, a bőrfiatalító hatást
  • antioxidáns hatással bírnak, mellyel a már meglévő kollagén lebomlását gátolják
  • elősegítik a bőr vízmegkötő anyagainak előállítását, így bőrünk hidratáltságára is hatnak
  • a bőr legfelső rétegének megújulását segíti és gyorsítja a bőrsejtek osztódását, ez a tulajdonság pedig a pattanások és a pigmentfoltok kapcsán igazán előnyös

Mikortól érdemes használni?

A kérdés kapcsán kiemelten fontos a prevenció tudatosítása. A bőrgyógyászati kutatások egyértelműen megmutatták, hogy a húszas éveinktől indulva bőrünk kollagéntermelése évről-évre csökken, körülbelül 1%-kal. Éppen ezért már a húszas években érdemes elkezdeni egy kisebb koncentrációval rendelkező retinolos terméket beépíteni a bőrápolási rutinunkba, 25 éves kor felett kifejezetten ajánlott, 30 éves kor felett pedig szinte kötelező az alkalmazása.

Hogyan érdemes használni?

Retinol hatása - hogyan érdemes használni?

Három fontos alapvetés van, amelyet a retinoid ltartalmú készítményekkel kapcsolatban érdemes szem előtt tartani:

  1. Esti használat: a retinoidok instabil összetevők, mely annyit tesz, hogy fény hatására csökkenhet hatékonyságuk, így az esti rutin részeként érdemes őket alkalmazni.
  2. Fényvédő használata napközben: a bőr fotoszenzitivitása fokozódik retinoid tartalmú termékek használata mellett. Ennek oka, hogy a bőr felső rétegének megújulása is a hatásának része, így a fényérzékenység egy természetes velejárója a használatnak. A folyamatos fényvédelem így elengedhetetlen!
  3. Erősség és gyakoriság egyénre szabottan: mindenki bőre teljesen egyéni tulajdonságokkal rendelkezik. Nincs egységes szabályrendszer arra vonatkozóan, hogy mely termékekkel kötelező indítani, illetve melyik életkorban melyik erősségű retinolt kell használni. A ZO® Skin Health terapeuták segítségével személyre szabottan, a neked leginkább megfelelő termék kerül kiválasztásra.

ZO® Skin Health és a retinol

Természetesen a ZO® Skin Health termékek is tartalmazzák ezt a csodás hatóanyagot, íme néhány kedvencünk:

  • ZO® Skin Health Wrinkle + Texture Repair: Támogatja a bőr textúrájának és színtónusának látható javulását, miközben csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését 0.5% retinol tartalmával. Fokozza a hialuronsav és kollagén termelést, valamint gyulladáscsökkentő hatásásnak köszönhetően segít megnyugtatni a bőrt.
  • ZO® Skin Health Radical Night Repair: A kis molekulasúlyú és magas potenciálú retinol tartalma az idősödő bőr összetett problémáit célozza meg, eközben maximális védelmet nyújt a környezeti hatások ellen. A magas, 1%-os retinol tartalma miatt az egyik leghatékonyabb anti-aging termék.
  • ZO® Skin Health Retinol Skin Brightener: Ez a termék feloszlatja a meglévő pigmentációt és javítja a bőr tónusát. Ezen felül segít meggátolni az új melanin termelődését, antioxidánsokkal nyújt védelmet a bőrnek.
  • ZO® Skin Health Recovery Crème: Nyugtató hatóanyagai segítenek megelőzni a gyulladást, míg a retinol és egyéb összetevők aktívan javítják és regenerálják a bőrsejteket, így csökkentve a mimikai ráncokat és bőregyenetlenségeket.

A retinol hatása, ahogyan azt láthattuk tehát, vitathatatlan, így érdemes beiktatni bőrápolási protokollunkba. Jelentkezz be ZO® terapeutáink egyikéhez és mondj igent a ragyogó, csodás arcbőrre!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!