Az aknés bőr kezelése – a megfelelő termékekkel jól karbantartható

Mi is az az akné?

Az akné vulgaris a faggyúmirigyek gyulladásos állapotát jelöli. Jellemzői a piros, fájdalmas és gyulladt csomók, melyek akár feszüléssel is együtt járhatnak a zsíros bőrön. A mitesszer és az akné közt éppen ez, a gyulladás a különbség: míg a mitesszerek gyulladásmentes állapotot mutatnak, addig az aknénál már a bőr felszínéről a tüszőbe jutott baktériumok – legtöbb esetben a Propionibacterium aknés és esetleg sarjadzó gombák – idézik elő a kellemetlen, gyulladással járó állapotot.

A test jellemző területein jelenik meg, azokon a pontokon, ahol tipikusan intenzívebb a faggyútermelés, ide tartozik az arc, a vállak, a hát felső része, a nyak és a mellkas területei. Általában a fiatalabb korosztály, a pubertáskorúak sajátos problémája ez, de nagyon sok esetben felnőttkorban is kialakulhat vagy fennmaradhat. Egy olyan bőrpanaszról van szó, amely nem minősül közvetlenül bőrbetegségnek, viszont lelki, esztétikai és pszichés szempontból nagyon megterhelő, így semmiképp sem szabad félvállról venni a problémát, illetve annak kezelését.

Többféle aknét, pattanást különböztetünk meg a bőrgyógyászatban:

  • az egyszerű, közönséges pattanást papulának nevezzük és néhány naptól kezdve nagyjából egy hétig látható a bőrön
  • a csomókat pustulanak hívjuk és akár 2-3 hétig is láthatók
  • a gennyes hólyagok a ciszták, kelések, amik több hónapon keresztül is panaszt okozhatnak

Súlyosságuk szerint a következő kategóriák léteznek:

  • akne comedonica (enyhe);
  • akne papulopusutla (közepes);
  • akne conglobata (súlyos).

A legfontosabb kiváltó okok és tünetek

A faggyú normál esetben jelen van testünkben, a faggyúmirigyek választják ki a haj és a bőr nedvességellátásának érdekében. Abban az esetben, ha a termelődése kapcsán zavarok lépnek fel, akné kialakulásával kell számoljunk.

Aknés bőr kezelése

Az akné kialakulásában több tényező játszik szerepet:

  • Seborrhea: ebben az esetben a faggyú túltermelődik és hámló, sárgásfehér bőrrészek alakulnak ki a jellemző területeken.
  • Hiperkeratózis: a hiperkeratózis a bőr külső, legfelső rétegének megvastagodását jelenti. Az elhalt bőrsejtek fokozott hámlása eltömíti a faggyúcsatornákat, így azok eltömődnek és begyulladnak.
  • Mikrobális kolonizáció: a bőrünkön természetes módon előfordulnak baktériumok. Amennyiben ezek túlszaporodnak, azok szintén akné kialakulásához vezethetnek.
  • Genetika: az akné kialakulásához bizonyítottan a gének is hozzájárulnak, így ha a felmenők rendelkeztek ezzel a bőrpanasszal, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki a gyerekek esetében is aknés probléma.
  • Hormonok: az akné kialakulásában nagy mértékben meghatározóak a hormonok, azon belül is az androgén, azaz a férfi hormonok. Ezek a hormonok nem csak a fiúk, hanem a lányok esetében is jelen vannak, melyet a petefészkek és a mellékvese termel. Az aknék jelenléte nőknél utalhat akár policisztás ovárium szindrómára vagy inzulinrezisztenciára is, így az akné terápiát jó, ha hormonpanelekkel kiegészített laborvizsgálat is segíti. Amennyiben kiderül, hogy belső eredetű eltérések is közrejátszanak, a konzervatív terápiát érdemes kiegészíteni, melyben endokrinológusok tudnak segítséget nyújtani.
  • Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek aknét provokáló hatással bírnak, ilyenek például a szteroid és a lítium tartalmú készítmények.

A problémákat fokozó egyéb tényezők

Az akné kialakulásában vannak bizonyos faktorok, amelyek a kiváltásban nem játszanak szerepet, de elősegíthetik a rosszabb állapot kialakulását. Ide tartozik a nem megfelelő étrend, amely szénhidrátban, zsírokban és cukorban gazdag, valamint a tehéntej túlzott fogyasztása is súlyosbíthatja a helyzetet. Szintén ronthatja a helyzetet a dohányzás, a komedogén, mitesszerképző sminkek és termékek használata, a poros levegő, a stressz vagy az ásványi anyagok és nyomelemek hiánya.

Ide kapcsolódva van pár egyszerű alapszabály, amelyet érdemes megfogadni:

  • a túl forró vagy túl hideg víz ronthat az állapoton, ezért részesítsük előnyben a langyos vizet arctisztításkor
  • ne nyomkodjuk a pattanásokat: a nem szakszerű módon való hozzáférés akár sokat ronthat a helyzeten
  • kerüljük a mitesszerképző, komedogén termékeket – legyen szó sminkről vagy egyéb bőrápolási termékekről
  • távolítsuk el a sminket, amint alkalmunk van rá, a nap végén pedig kötelezően

Megoldások a kezelés tekintetében

A ZO® Skin Health termékekkel minden esetben személyre szabott konzultáció keretein belül egyedi protokoll készül az aknéval küzdő páciensek számára. Itt a páciens bőrtípusa, életmódja, életkora, és tüneteinek súlyossága fényében kerül a megfelelő kezelési menetrend kialakításra. Minden esetben fontos megfelelő bőrelőkészítés – tisztítás, radírozás, faggyúkontroll lépésekkel -, az esetlegesen egyedileg alkalmazott intenzív hatóanyagok beiktatása – ilyen például a kén vagy a retinol -, majd a megfelelő hidratálás és fényvédelem.

Amennyiben a laboreredmények indokolják, akár belső terápiára, gyógyszeres kiegészítésre is szükség lehet. Ebben az esetben általában három különböző típussal segítik a tiszta bőrkép kialakulását a problémától függően: antibiotikumokkal, hormonokkal és retinoid származékokkal. Az antibiotikumok elsősorban túlburjánzott baktériumok mérséklésére szolgálnak. A hormonok esetében az ösztrogének és az antiandrogének tudják a kívánt hatás elérését segíteni, melyek legtöbbször fogamzásgátlók formájában érhetők el és a legtöbb esetben kúraszerűen alkalamazandók. A retinoid tartalmú készítmények az A-vitaminok származékai. Pontos alkalmazásuk mellett a bőrminőség javul, a baktériumok száma mérséklődik és a faggyútermelés is normalizálódik.

A megfelelő termékek és az esetleges gyógyszeres kezelés mellett az akné kezelése során nagyon fontos, hogy életmódunkkal is támogassuk a panaszos bőrtünetek minimalizálását. Ahogyan már említettük, az étkezésünkben fontos, hogy bizonyos alapelveket betartsunk. A szénhidrát és cukorszegény étrendünkben helyezzük a hangsúlyt a friss és rostdús ételekre, sok zöldségre és gyümölcsre, valamint a megfelelő fehérjékre, amelyek jellemzően sovány fehér húsok és folyami vagy tengeri halak legyenek.

A bőrterapeuta vagy bőrgyógyász iránymutatása alapján akár célzott kozmetikai tisztító kezelésekkel is felléphetünk a pattanásokkal szemben. Ezek legyenek alaposak, de minden esetben kíméletesek is, ezzel akár jól kiegészíthetjük az otthoni bőrápolási protokollunkat.

A kezelések egy új dimenzióját jelentik az orvosi rendelőben végzett bőrminőség javulást megteremtő eljárások. Bizonyos kezeléstípusok extra hatékonysággal veszik fel a harcot a pattanásokkal szemben, ilyenek például a mikrotűs eszközzel végzett kollagén indukciós terápiák, a géppel végzett, lézeres bőrmegújító kezelések vagy az orvosi felügyelet alatt végzett hámlasztások, melyek ellenőrzött körülmények mellett segítik a gyors bőrjavulást.

Az aknés bőr kezelése tehát hozzáértést és odafigyelést érdemel. Igényelj szakszerű segítséget, hogy hamar elfelejthesd a problémát!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!