Akne, pattanásos bőr

Ezt a bőrbetegséget többnyire a kamaszkornak tulajdonítják (a 12-24 évesek körében ötből négy esetben jelentkezik legalább egyszer az elváltozás), de bármely életkorban előfordulhat. Bár a pattanásos felhám ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős kellemetlenséget és érzelmi stresszt okozhat, valamint a bőr hegesedését is eredményezheti, ami akár életre szóló „emlékké” is válhat.

Akne, pattanásos bőr

A pattanásokat aknéknak is nevezzük, amelyek a faggyúmirigyek gyulladásos állapotát jelölik. Tipikusan megjelenő területei az arc, a váll, a nyak, a mellkas és a hát zónái, ahol a legnagyobb mértékben fordulnak elő a faggyúmirigyek. Általánosságban a serdülőkör problémájának tekintik, de számos esetben az idősebb korosztályt is intenzíven érintheti. A bőrprobléma nem tartozik a betegségek csoportjába, de megjelenése miatt fokozott pszichés és lelki megterheléssel jár, így kezelése nagyon fontos.

Milyen okai vannak a pattanásoknak?

Az aknék kialakulásának okai általában a faggyúmirigyek túlzott működésére vezethetők vissza, ám sok esetben komolyabb belgyógyászati vagy hormonális problémákat is jelezhetnek ezek a tünetek.A kamaszkor elején találkozunk jellemzően először a tipikus panaszokkal, amelynek oka az emelkedett androgén, azaz férfi nemi hormon szint. Mivel ez a hormon a lányokban, nőkben is jelen van, ezért sajnos a másik nemet sem kíméli a pattanásosság.

A zsíros bőr és a mitesszerek a pattanások kialakulásának hajlamosító tényezői. A mitesszer gyakorlatilag az akne nulladik állomása: a fokozott bőrfelszíni szarusodástól az elzáródott és ki nem ürülő faggyúmirigy-csövekben létrejön a mitesszer, mely egy gyulladástól mentes állapot. Abban az esetben viszont, amikor a tüszőbe már baktériumok is bejutnak, akkor aknéról, vagy közönséges néven pattanásokról beszélünk. A baktériumok közül a legjellemzőbb Propionibacterium aknes, emellett pedig sarjadzó gombák is okozhatják ezeket a kellemetlen panaszokat, ekkor malassezia folliculitis típusú pattanásokról beszélünk.

Ahogyan már említettük, sokszor valamilyen belső panasz okozza ezeket a kint megjelenő tüneteket. A pattanások sok esetben feltételeznek policisztás ovárium szindrómát, esetleg inzulinrezisztenciát vagy valamilyen androgén típusú hormontöbbletet. A külső kezelések megkezdésével párhuzamosan tehát érdemes a megfelelő szakorvosokkal való egyeztetést követően laborvizsgálatokat kérni.

Az aknés bőr kezelése

Az akne által kialakult panaszok sokszor okozhatnak igen kellemetlen panaszokat a megjelenésünkben. Bőrterapeutáink minden egyes esetben teljesen személyre szabott módon, egyéni konzultáció keretében vizsgálják bőrét és ennek megfelelően határozzák meg a megfelelő terápiát.

A gondosan beállított protokoll mellett egyéb módszerek is csökkenthetik a kellemetlen aknék számát. Az egészséges életmódhoz kapcsolódó szabályok betartásával nagy mértékben javíthatjuk bőrminőségünket. Ezalatt értjük a cukrok, finomított szénhidrátok és rossz minőségű zsírok elhagyását. Helyettük preferáljuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint sovány húsokat és halakat.

A fentiek mellett érdemes rossz szokásainktól is megszabadulni: a túlzott sminkhasználat vagy az arcpiszkálás sajnos sokat ronthat bőrünk állapotán. Hagyjuk el ezeket és bőrünk rögtön hálás lesz érte.  

DR. ZEIN OBAGI

„Akne vagy pattanás bármely életkorban előfordulhat! A probléma kezelését azzal kell kezdenünk, hogy megszüntetjük az okokat, amik a gyulladást kiváltják a bőrben!”
A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!