Üdvözlünk a tudatos bőrápolás világában!

Abban az esetben, ha most ismerkedsz a tudatos bőrápolással, vannak bizonyos alapfogalmak, melyekkel nem árt tisztában lenned. Bőrtípusok, bőrproblémák, bőrápolási rutin, protokollok...

Ebben a blogcikkünkben most végig vezetünk a legfontosabb információkon és segítünk kiigazodni a tudatos bőrápolás kezdeti útvesztőjében.

Először is határozd meg a bőröd típusát!

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy tisztában légy bőröd típusával. Ez a száraz, normál, zsíros és kombinált fogalmak mentén való kategorizálást jelenti. Amiatt fontos ez a lépés, mert ez határozza meg, hogy milyen alapvető termékek szükségesek bőröd általános karbantartásához.

Tudatos bőrápolás - ismerd meg a bőröd

A fent felsorolt bőrtípusokra az alábbiak jellemzőek:

  1. Száraz bőr: ez a típus kevesebb faggyút termel a normál bőrhöz képest. A faggyú hiánya miatt a száraz bőrben lipidhiány alakul ki. A lipid egy olyan anyagtípus, amely ahhoz szükséges, hogy a bőr nedvességtartalma optimális maradjon, a lipidek tehát egyfajta védelmi funkciót látnak el, így például a ceramidok, zsírsavak és koleszterol. Ennek hiányában a bőr érzékenyebbé, sebezhetőbbé válik. A száraz bőr látványra fakónak tűnhet, olykor felszíni hámlással is együtt jár, érdes és gyakran feszül. Ez a bőrtípus a tünetek miatt gyakran érzékennyé válik, így sokszor hivatkozunk rá érzékeny bőrként is.

Előfordulhat, hogy a szárazságot a bőr vízhiánya okozza, a vízmegkötés ebben az esetben nem megfelelő. A természetes hidratáló faktorok hiánya – mint az urea, az aminosavak és a tejsavak – okozhatja ezt a funkcionális zavart, ebben az esetben vízhiányos bőrről beszélhetünk. A vízhiány egy olyan probléma, amely legtöbbször bőrszárazságot okoz, de sok esetben zsíros bőrrel is kombinálódik.
A bőr egyébként bizonyos mértékig nedvességvesztése egy természetes folyamat, a verejtékezés és a transz-epidermális vízveszteség minden egyénnél lejátszódó folyamatok. Abban az esetben, ha a tünetek kórossá válnak (hámlás, viszketés, feszülés, érdesség, repedezés), érdemes szakorvos segítségét igénybe venni.

  1. Normál bőr: a normál bőr fogalma egy széles körben használt terminus. Akkor használjuk ezt a kifejezést, amikor a bőr zsír- és víztartalma is optimális, így az nem kelt sem zsíros, sem száraz érzetet. Tudományos megnevezése ennek a típusnak az eudermikus bőr. Pórusai finomak, nem láthatók, megfelelő vérkeringéssel rendelkezik, felszíne lágy és sima, nincsenek rajta pattanások, színe pedig friss és picit rózsaszínes.

  2. Zsíros bőr: a zsíros bőr legfőbb jellemzője a fokozott faggyútermelés, melyet sebhorreának is nevez a szakirodalom. Rengeteg tényező okozhatja a faggyúmirigyek túlzott működését, ilyen például a genetika, a hormonális eltérések, különféle gyógyszerek, stressz vagy a komedogén kozmetikai termékek. Ezt a bőrt a látható, tág pórusok jellemzik, a fénylő, megvastagodott bőrfelszín. A zsíros bőr tipikus tünetei a mitesszerek, pattanások és az aknék.
    A probléma osztályzása a tünetek súlyossága szerint történik.

  3. Kombinált, vegyes vagy kevert bőr: amikor vegyes bőrről beszélünk, akkor többféle probléma is diagnosztizálható az arcon, ez általában olajos, zsíros megjelenést, kitágult pórusokat és elvétve pattanásokat jelent a T-zónában (homlok, orr, áll), valamint normál vagy szárazabb orcákat. Okai közt a faggyútermelési zavart, valamint víz- és lipidhiányt említhetünk.

Fogalmazd meg a bőrproblémáidat!

Miután sikerült a bőröd típusát definiálni, szedd össze a bőröd aktuális problémáit és az elérendő céljaidat. Természetesen az is előfordulhat, hogy többféle problémád van, egyszerre szeretnéd a pattanásokat is eltüntetni és fontos az anti-aging is. A különböző hatóanyagok a megfogalmazott céloknak megfelelően kerülnek kiválasztásra.

Tudatos bőrápolás - fogalmazd meg a problémáidat


Probléma alatt általában az alábbiakat értjük:

  • Rosacea: A rosacea egy fokozott értágulattal járó bőrprobléma, általában az arc középső területén, melyet különféle anyagok (forró vagy fűszeres fogások, koffein és alkoholtartalmú italok) valamint környezeti hatások (napfény, szél, fokozott hideg) súlyosbíthatnak. A rosaceas panasz ezeken felül érzelmi reakcióként is jelentkezhet, stresszes helyzetekben.
  • Aknék: az akné a faggyúmirigyek intenzív, gyulladásos állapotát jelenti. A problémás tünet többnyire az arcon, vállon, a hát felső részén, a nyakon és a mellkason észlelhető, azokon a területeken, ahol a legtipikusabb a faggyútermelés. A kamasz korosztály különösen érintett benne, de sok esetben felnőttkorban is jellemző lehet ez a panasz. A bőrprobléma nem hívható betegségnek, de lelki-pszichés és esztétikai vonatkozásban igencsak érintheti a pácienseket, így a megfelelő kezelésre hangsúlyt kell helyezni.
  • Anti-aging: életkorral járó vagy környezeti károsodások hatására megjelenő bőrtünetek mérséklésének igénye már a késő 20-as éveinkben megjelenik. Hatékony összetevőket, koncentrált formulákat és intenzív hatóanyag-szállító rendszereket alkalmazva egy jól összeállított anti-aging program fokozza és erősíti a bőr egészséges megjelenését, megelőzi az esetleges későbbi bőrkárosodást és segít megőrizni a fiatalos, egyenletes bőrtónust, így hatva az öregedésgátlás minden momentumára.

Hogyan néz ki az alap bőrápolási rutin?

Tudatos bőrápolás

Bőrtípustól és problémáktól függetlenül megvannak a kötelező lépések, amelyeket be kell tartanunk a ragyogó bőr érdekében. A protokoll az alábbi lépéseket tartalmazza:

  • Bőrelőkészítés (tisztítás, radírozás, faggyúkontroll): a bőrelőkészítési program legfontosabb célja, hogy megfelelő módon készítse fel az arcbőrt a terápiás hatású kezelésekhez. A folyamat során normalizálódik a bőr normál kémhatása és felkészül a további hatóanyagok bejutására annak mélyebb rétegekbe.
    • Arctisztítás: az első és legfontosabb lépés a szennyeződések eltávolítása, mint például a zsír, smink, por és egyebek.
    • Radírozás: a radír segít az elhalásnak indult hámsejtek gyengéd, de hatékony eltávolításában, melynek eredményeképpen élettel teli és ragyogó bőr marad hátra.
    • Faggyúkontroll: a bőr optimális pH értékének beállításával normalizálódik a faggyútermelés, a kitágult pórusok összehúzódnak, így garantáljuk a bőr hatékony megújulását.
  • Aktív hatóanyagok: az aktív összetevők indítják el a valódi javulást a bőrünkben. Olyan kémiai anyagok ezek, amelyek konkrétan megcéloznak egy bőrproblémát és hatékonyan indítják el a változást. Ide tartozik például a retinol, a niacinamid, a hialuronsav vagy a C-vitamin.
  • Hidratálás: a fokozott vízvesztés elkerülésének érdekében a bőr hidratálása alapvető fontosságú. A hidratálás a bőr víztartalmának optimális szinten tartását jelenti, amely révén a bőr kisimult, rugalmas, és ragyogó lesz. A megfelelő hidratálókrémek helyreállítják a barrier funkciókat, támogatják a lipidréteget, valamint fenntartják a bőrfelszín épségét és víztartalmát.
  • Fényvédelem: a hiedelmekkel ellentétben fényvédelemre az év minden egyes napján szükség van. Az UV-index az évszakok során eltérő mértékű, de ez nem jelenti azt, hogy a bőrünk ne lenne kitéve a káros UV sugárzásnak minden egyes nap. Annak érdekében, hogy ne károsítsuk a bőrsejtek DNS-ét és ne fokozzuk a napfény okozta bőröregedést és pigmentációs zavarokat, fontos a rendszeres, mindennapos fényvédelem, melyhez megfelelő faktorszámú és összetételű fényvédők szükségesek.

A ZO® Skin Health termékek a bőrtípus és fennálló bőrproblémák tükrében, bőrterapeutai felügyelet mellett, egyéni módon állíthatók össze. Így minden páciens személyre szabott, egyedi bőrápolási rutinban részesülhet, mely a siker egyik legfőbb garanciája.
Jelentkezz be ZO® konzulensedhez!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!