Tág pórusok ellen - minden, amit a témában tudni érdemes

Ha zsíros vagy kombinált bőröd van, akkor minden bizonnyal nem fog ismeretlenül csengeni a tág pórusok kifejezés. A tipikus tünet a narancshéjszerű, lyukacsos bőrminőség és az egyenetlen összkép az arcon, orron, állon, vagy a homlokon és a T-vonalban.

A probléma elég makacs és nehezen kezelhető teljes mértékben, ám a megfelelő készítményekkel és célzott protokollal a pórusok láthatósága nagy mértékben tud csökkenni.
Hogy pontosan miért alakulnak ki bizonyos bőrtípusokon és hogyan lehet felvenni velük a harcot, az blogcikkünkből kiderül.

Mit jelentenek a tág pórusok és mitől alakulnak ki?

A pórusok a bőr természetéből fakadó természetes nyílások. Fő funkciójuk szerint a bennük lévő faggyút kell a bőr felszínére juttatni. Ez a faggyú azt a célt szolgálja, hogy a bőr felszínén elterülve hidratáló-védő funkciót töltsön be.

Tág pórusok ellen

Az egészséges pórusok másik fontos tulajdonsága, hogy faluk rugalmas, méretük pedig bizonyos szinten meghatározott. Ez a méret azonban – bizonyos okokból kifolyólag – meg tud nőni, ezáltal a pórusok pedig kitágulnak.
Hogy mi okozza a tág pórusokat? Ennek a legtöbb esetben az alábbi okai vannak:

  • az egyik leggyakoribb ok főleg a serdülőkre és a tinédzserkorra jellemző. Az androgén hormonok túltengése miatt fokozott faggyútermelés alakul ki, leginkább a homlok-orr-áll területén, így a faggyúmirigyek több faggyút termelnek, mint amennyi normális lenne. A pórusok nagysága ilyenkor megnő, megduzzad, hiszen ilyenkor a nagyobb mennyiségű faggyúnak teret kell engedni.
  • abban az esetben, ha faggyú a felszíni, elhalt hámsejtekkel keveredik és nem képes kiürülni a pórusokból a bőrfelszínre, akkor létrejön a mitesszer. Ha ez az állapot tartós, akkor a pórusok fala is adaptálódik ehhez és elveszíti rugalmasságát, mely szintén növeli a pórus méretét.
  • a tinédzserkor mellett az időskorúakat is sújthatja a tág pórusos állapot. Ebben az esetben nem hormonális okok, hanem a hosszú ideig tartó napozás és az ezzel járó napkárosodás és persze a természetes bőröregedés a gondok kiváltója. A káros UV-A és UV-B sugarak képesek a bőr feszességéért felelős sejtjeinek roncsolására, amely a pórusok elgyengüléséhez vezet. Az előrehaladott életkorú, időskorra megváltozó, már faggyúmentes bőr azonban sajnos nem felejt: a pórusok tággá és látványossá válnak.
  • bizonyos esetekben az okok nem vezethetők vissza rossz szokásokra, nem helyesen megválasztott kozmetikumokra. Ebben az esetben egyértelműen genetikai hajlam, genetikus tényezők dominálnak, mely egy hozott adottság, bőrünk egészségi állapotától függetlenül.

Mi az, amit semmiképp se tegyél, ha tágak a pórusaid?

  1. Felejtsd el a komedogén, vagy faggyútermelést serkentő bőrápolási termékeket. Kerüld a sűrű, krémes textúrákat, gazdag állagú vagy olajos termékeket, hiszen ezek nagy eséllyel tömítik el a pórusaid. Részesítsd előnyben a könnyedebb állagokat, folyadékokat, géleket, amelyek cserébe gyors felszívódásúak és akár rétegezhetőek is.
  2. Ne használj kombinált bőrödre erősen szárító hatású termékeket vagy szappanokat, melyek negatívan befolyásolják a bőr pH-értékét. Noha egyértelmű döntésnek tűnik, hogy a zsírosabb, tágabb pórusú bőrt ilyen jellegű termékekkel vegyük kezelésbe, de ezzel sajnos hosszútávon többet ártunk, mint használunk. Meglehet, hogy közvetlen használat után kellemes érzetet tapasztalunk a bőrünkön, de jusson eszünkbe, hogy a bőrápolás nem sprint, hanem maraton. Ezek a készítmények kiszárítják a bőr legfelső rétegét, ám ezzel párhuzamosan olajtermelésre is serkentik a bőrt.

Mi a teendő a tág pórusok ellen?

  1. Az egyik legfontosabb lépés a tisztítás. Ehhez használjunk gyengéd, de könnyen öblíthető lemosót, amely nem befolyásolja negatívan a bőr faggyútermelését.
  2. Napi szinten alkalmazz fényvédőt! A folyamatosan használt fényvédő termékek segítenek a hiperpigmentáció és a kollagénvesztés megelőzésében, valamint a tág pórusok kialakulásának minimalizálásával kapcsolatban is hatásosak minden bőrtípus esetén. Érdemes nem mitesszerképző, könnyed állagú, jól beszívódó fényvédőt alkalmazni.
  3. Hidratálás okosan: a nehéz, zsíros, súlyos hidratálók helyett érdemes a már említett, légies állagot választani a hidratálók közt is. Inkább használj vékonyan felkenve, több réteget.
  4. Sminktermékek tekintetében is keressük a nem póruseltömítő termékeket. Használjunk könnyed primert, amely segít a bőrelőkészítésben, egyenletesebbé tételében. Ezután válasszunk pórusfinomító alapozót. Lehetőség szerint kerüljük a highlightereket, masszív púdereket, mert ezek csak még inkább kihangsúlyozzák a kitágult pórusokat.

Milyen hatóanyagokat érdemes használni?

Tág pórusok ellen hatóanyagok

  • BHA savak: ez a savtípus nemcsak a bőr felszínéről képes az elhalt hámsejtek eltávolítására, hanem a pórusokba behatolva is képes oldódni. Feloldja az eldugulást, így a faggyú szabadon képes távozni a bőr felszínére.
  • Niacinamid: a pórusméretek normalizálásában ez a hatóanyag az egyik legjobban teljesítő. A normál mérethez és feszességhez hozzájárul és belülről segíti a pórusok újraépülését.
  • Retinol: ez a hatóanyag nemcsak anti-aging szempontból kiváló, hanem a bőr és a pórusok rugalmasságát is segíti fenntartani és újjáépíteni.

A tág pórusok esetén leggyakrabban alkalmazott ZO® Skin Health termékek:

  • ZO® Skin Health Instant Pore Refiner: ez a könnyű szérum láthatóan csökkenti a pórusok méretét. Kettős hatóanyagú formulájával segít megszüntetni a bőr olajos fénylését, és azonnali matt megjelenést biztosít a bőrfelszínnek. A pórusok méretének csökkentésével a bőr textúrája lényegesen javul, segítségével optikai anti-aging hatás érhető el. Vadrózsa gyümölcskivonata kiegyenlíti a zsíros bőrt és csökkenti annak felületi zsírosságát. A szaliciloil-fitoszfingozin hatóanyag hámlasztó hatással bír az elhalt hámsejtek tekintetében és összehúzza a pórusokat, csökkenti azok méretét, a ZO-RSS2® és ZOX12® antioxidáns összetevők pedig védelmet nyújtanak a káros külső környezeti tényezőkkel szemben.
  • ZO® Skin Health Retinol Skin Brightener: ez a retinol tartalmú bőrszín-kiegyenlítő krém feloszlatja a meglévő pigmentációt és javítja a bőr tónusát, segít meggátolni az új melanin termelődését, valamint antioxidánsokkal nyújt védelmet a bőrnek.
  • ZO® Oil Control Pads: ezek a savakkal átitatott párnák csökkentik a faggyútermelést és eltávolítják az elhalt hámsejteket. A termék nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, ezáltal csökkenti az irritációt. A glikolsav és szalicilsav simává és ragyogóvá teszi az arcbőrt, tisztítják az eltömődött pórusokat. 
  • ZO® Skin Health Daily Sheer: ez az 50 faktoros fényvédő krém hidratáló hatásának köszönhetően segít megelőzni a napsugárzásnak kitett bőr kiszáradását. Gyorsan száradó, matt formulával, mely nem komedogén. Víz- és verejtékállóságának köszönhetően kiváló védelmet nyújt akár sportoláskor is. Széles spektrumú hatása kiterjedten véd a káros, bőröregítő UVA sugarak és a napégést okozó UVB sugarak ellen. Hozzáadott hidratáló anyagainak köszönhetően a fényvédő visszatartja a bőr természetes víztartalmát és segít megelőzni a szabad levegőn tapasztalható fokozott bőrszárazságot.

A kitágult pórusok hozzáértést, türelmet és folyamatos gondoskodást igényelnek. A tünetek fennállása esetén fordulj bátran a legközelebbi ZO® Skin Health bőrterapeutához, aki személyre szabott programmal segít fellépni a tág pórusok ellen.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!