Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédő között?

Talán egyre többször halljuk, hogy a fényvédelem az egyik legfontosabb része a napi bőrápolási rutinnak. Fontos, hogy minden nap használjunk fényvédő terméket és ezt évszakoktól függetlenül alkalmazzuk, hiszen egy borongós, akár télies napon is magas lehet az UV sugárzás. Klinikailag bizonyították, hogy bőrünk öregedése csak 20%-ban függ a genetikától, a maradék 80%-ért bizony a káros és ártalmas sugárzás felel. Emiatt fokozottan oda kell figyelni a fényvédelemre, hiszen bőrünk az egyik legnagyobb kincsünk. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen fényvédőt használunk, hatásmechanizmusuk alapján ugyanis megkülönböztetjük a fizikai fényvédőket a kémiai fényvédőktől. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, illetve különbségeket a két fényvédőről.

A fizikai és kémiai fényvédők működése

A két fényvédő között a legnagyobb különbség a működési mechanizmus. A fizikai fényvédő egy réteget, vagyis pajzsot képez a bőr és a napfény sugarai között, a káros UVA és UVB sugarakat visszaveri, illetve szétszórja a bőr felszínéről, ezeknél a termékeknél nem történik felszívódás a bőrön keresztül.

Ezzel szemben a kémiai fényvédő nem a bőr felszínén fejti ki a hatását, hanem beszívódik a bőrbe, és így képes elnyelni és hővé átalalkítani a káros UV sugarakat.

Lássuk a különbséget az összetevőkben

A fényvédő hatóanyagok listája szinte folyamatosan bővül. Az összetevőket az Environmental Working Group honlapján lehet ellenőrizni, ugyanis ezen a weblapon a különböző összetevők osztályozva vannak, attól függően, hogy mennyire biztonságosak, illetve hasznosak bőrünk számára. Míg a kémiai fényvédők összetevői szinte minden készítménynél különbözőek, addig a fizikai fényvédők esetében egy viszonylag állandó listáról beszélhetünk. Utóbbinál a legnagyobb különbséget a nanorészecskék adják, hiszen ezeknél a termékeknél a nano méret egy jelentős különbség, amely különböző formájú és bevonatú összetevőket jelenthet.

Fényvédő választáskor tehát érdemes az összetevők alapján dönteni. Legyen szó fizikai vagy kémiai fényvédőről az alábbiakat mindig érdemes megnézni, ha fényvédőt választunk:

  • milyen tartósítószert tartalmaz a készítmény.
  • milyen potenciális allergének lehetnek benne.
  • milyen plusz ápolást adhat a fényvédő bőrünknek. Azaz a készítmény tartalmaz-e például melanint, antioxidánsokat vagy egyéb hasznos hatóanyagokat, például gyulladáscsökkentőket.

Hogyan használjuk a fizikai és kémiai fényvédőket?

A fizikai fényvédők többsége még mindig egy fehér réteget hagy bőrünkön, emiatt sokan nem szeretik. Azonban léteznek már olyan készítmények, melyek a bőr különböző árnyalataihoz képesek illeszkedni, ilyen a ZO® Skin Health egyik új fényvédője, a Sheer Fluid Broad-Spectrum Sunscreen. A fizikai fényvédők egyik előnye, hogy azonnal kifejtik hatásukat, így a felviteltől kezdve védve vagyunk a káros sugarakkal szemben.

A kémiai fényvédők nem hagynak nyomot a bőrön a felszívódás miatt, hatásukat azonban később, a felkenés után 15-20 perccel fejtik ki, ezért, ha emellett a fényvédő mellett dönt valaki, érdemes tervezni ezzel az idővel.

Mindkét típusú fényvédőt ajánlott fokozott fényterhelés esetén 2-3 óránként újra felvinni a bőrre.

Elmondható tehát, hogy a két fényvédő között használati élmény tekintetében a legnagyobb különbség, hogy míg a fizikai nyomot hagyhat bőrünkön, addig a kémiai láthatatlan marad.

Egységben az erő

A ZO® Skin Health fényvédő termékei hármas spektrumú védelmet biztosítanak a bőrnek, ezért az UV-A, UV-B, infravörös és a magas energiatartományú HEV sugarak sem tudják károsítani a bőrt. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a ZO® fényvédőkről.

Fizikai fényvédők:

  • ZO® Skin Health Sheer Fluid Broad-Spectrum: új, 50 faktoros ásványi fényvédő folyadék, mely innovatív technológiája révén lehetővé teszi, hogy 22%-os cink tartalma is áttetsző végeredményt nyújtson minden bőrtónuson. Különleges, 12 órán keresztül felszívódó antioxidáns összetevői segítségével hosszantartó védelmet nyújt a napsugárzás okozta bőröregítő hatásokkal szemben.
  • ZO® Skin Health Sunscreen + Primer Broad-Spectrum: 30 faktoros, színezett fényvédő krém melaninnal. A színezett termék egyenletes hatást biztosít a bőrnek. Kiváló primer réteg, emiatt smink előtt ajánljuk használni, hiszen növeli a felvitt smink tartósságát. E-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns hatást biztosít. 
  • ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Medium: 30 faktoros fényvédő por melaninnal. Pigment tartalmának köszönhetően egyenletes bőrmegjelenést biztosít. Hidratáló hatású, csökkenti a bőr vízvesztését. Olaj-elnyelő összetevőket és fényvisszaverő szemcséket tartalmaz, mattító hatású, így az érintett felület kevésbé lesz zsíros. Egyedi ecsetes applikátorával könnyű felvinni a bőrre napközben többször, akár smink fölé is.

Kémiai fényvédők:

  • ZO® Skin Health Gel Sunscreen: az új, 50 faktoros fényvédő tiszta gél formulájának köszönhetően egyenletes megjelenést eredményez. Antioxidáns + növényi őssejt komplexe hosszantartó védelmet jelent és bőrnyugtató hatású.
  • ZO® Skin Health Smart Tone Broad-Spectrum: 50 faktoros, bőrtónushoz igazodó, színezett fényvédő melaninnal. Organikus fényvédő, mely az egyedileg szabadalmaztatott, színes gyöngyökkel képes bármely bőrtónushoz alkalmazkodni. Önmagában, alapozóként és smink primerként is használható.
  • ZO® Skin Health Daily Sheer Broad-Spectrum: 50 faktoros, széles spektrumú fényvédő krém melaninnal. Kifejezetten ajánlott szabadidős tevékenységek és sport esetében használni, hiszen víz- és verejtékállóságának köszönhetően visszatartja a bőr természetes víztartalmát, ezzel megelőzve a bőrszárazságot. 
A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!