Az öregedő bőr ápolása – tanácsok minden korosztály számára

A bőröregedés első jeleit nagyjából 25 éves kortól kezdjük el megtapasztalni. Finom ráncocskák, barázdák, rugalmasságvesztés... csak hogy néhányat említsünk. Az öregedés természetes folyamat, mely visszafordíthatatlan, de bizonyos tényezők ahhoz vezethetnek, hogy ez a folyamat hamarabb elkezdődik vagy gyorsabban zajlik, így nagyon fontos az öregedő bőr ápolása a megfelelő eszközökkel.

A konkrét tanácsok megosztása előtt számba vesszük a folyamat mögötti biológiai tényezőket is.

Az öregedés minden réteget érint

  • Epidermisz: az egyre csökkenő lipidtermelés és a fokozatosan lassuló hámsejtcserélődés következtében a bőrünk minősége megváltozik, egyre érzékenyebbé és szárazabbá válik. Az idő előrehaladtával az UV-sugárzással szemben is csökken a védekezőképessége, valamint az általános öngyógyító képességei is romlanak, mely a gyakoribb fertőzésekben és a lassan gyógyuló sebekben mutatkozik meg.

  • Dermisz: a 30. életévhez közel a bőr egyik legfőbb alkotóeleme, a kollagén nagy mértékű csökkenésbe kezd. A bőrben évente körülbelül 1%-kal csökken mennyisége. Ennek következtében könnyebben károsodik, rugalmassága csökken és nagyobb mértékben alakulnak ki a nem kívánt redők. Szintén lassul a termelése a hyaluronsavnak is, amely a vízmegkötésben játszik szerepet, emiatt a bőr felszíne szárazabb, érdesebb lesz.

  • Hipodermisz: a mélyebb rétegeket is érinti a változás. Itt a zsírokat tároló sejtek mérete és száma is egyaránt csökken. A bőr általános zsírosságának visszaesése révén csökken a feszesség és a bőr veszít általános ragyogásából is.

Az öregedés külső okai

A külső tényezők miatti öregedés meghatározó tényezője az oxidatív stressz. Ebben a folyamatban káros szabadgyökök szabadulnak fel, melyeket normál esetben a bőrben található antioxidánsok semlegesítenek, de a bőr ezen képessége idővel csökken, így a hámsejtek is károsodnak.

Az alábbi tényezők fokozhatják az oxidatív stresszt:

  • napfény
  • dohányzás
  • alkoholfogyasztás
  • helytelen táplálkozás
  • stressz
  • mozgásszegény életmód
  • alulhidratáltság, kevés folyadékfogyasztás
  • helytelen arcápolási rutin

Az öregedés belső okai

Belsőleg is számtalan folyamat vezet minket az öregedő bőr állapotig. A leggyakoribbak az alábbiak:

Vérkeringés gyengülése: ez annyit jelent, hogy a korábban élettel teli bőr elhalványul, helyét fakó bőr váltja. Ennek oka, hogy a tápanyagok és az oxigén már kevésbé jutnak el a bőr felszíni rétegeibe, így a bőr öregedése felgyorsul.

Genetikai hajlam, egyéni tényezők: ezek az igazán meghatározó faktorok a bőröregedésben. Velünk született bőrtípusunk, bőrproblémáink nagy mértékben határozzák meg, hogy miként tapasztaljuk meg ezt a változást.

Mi a teendő az egyes életszakaszokban?

  • 30 éves kor felett: ebben az életszakaszban a legfontosabb a prevenció, azaz a megelőzés. Ahogyan már fentebb írtuk, a bőröregedés folyamatai elindulnak az egyes rétegekben, mely az első ráncokban és esetleges bőrérzékenységben meg is nyilvánul. Fontos, hogy bőrünket megfelelően hidratáljuk tehát és a megfelelő hatóanyagokkal is elkezdjük támogatni, így szerepet kapnak az antioxidánsok vagy a hyaluronsav. A rendszeres fényvédelem már ebben az életkorban is elengedhetetlen, SPF30 vagy SPF50 készítményekkel a tudatos bőrápolás jeligéjével. És persze az 1.0 az alapos arctisztítás, amit sose felejtsünk el!

  • 40 éves kor felett: a bőr természetes életciklusa még lassabbá válik, pigmentfoltok és megereszkedés is jellemző lehet már. Ezek a csökkenő kollagéntermelés és az UV-sugárzásnak való kitettség eredményei. A hormonok változása is közrejátszhat a folyamatokban, így komolyabb készítményekkel és hatóanyagokkal kell a napi rutinunkat megtámogatni. Nagy szerephez jutnak ebben az életkorban a retinoidok, melyek a ráncok csökkentéséért felelnek és a korábban már említett antioxidánsok is, így például a C-vitamin. Ez utóbbi hatóanyag jól támogatja a fényvédők hatását, valamint a pigmentáció kezelésében is komoly szerephez jut, de a kósza pattanásokkal szemben is jól felveszi a harcot. A fényvédőnk faktorszáma mindenképp magasabb, SPF50 legyen.

  • 50 éves kor felett: a korábban már említett folyamatok tünetei markánsabban érzékelhetők. Ezt a szituációt a menopauza állapotának elérkezése még inkább nehezítheti. Az ösztrogénszint csökkenése és a kollagén egyre csökkenő mennyisége miatt a bőr minősége még szárazabb és érzékenyebb lesz, a szemek és száj környékén erősebbé válnak a ráncok, az áll vonala is kevésbé kontúros és a pigmentfoltok is erősebben vannak jelen.
    A bőrünk nem nélkülözheti már az odafigyelést és a helyes bőrápolást ebben az időszakban. A korábban már említett retinol, antioxidáns, fényvédő és hidratáló termékek alkalmazása kulcsfontosságú. Az éjszakai rutinba illesszünk be gazdagabb bőrápoló termékeket és koncentrált szérumokat is.
    A megfelelő készítmények alkalmazásán túl egyéb módszerek beillesztésére is szükség lehet. Kiváló eredmények érhetők el a különféle mikrotűs, kollagén termelést serkentő eszközökkel. A tűszúrások hatására mikrosérülések keletkeznek, amelyek intenzívebb kollagéntermelésre serkentik a megfelelő bőrréteget. Az intenzív kollagéntermelés miatt a bőrminőség és a ráncok látványosan javulnak és a bőrhibák is eltűnnek.

  • 60 éves kor felett: ebben az életkorban nagyon látványos a bőr elvékonyodása. A ráncok még mélyebbek lesznek az szem, az orr, a homlok és száj környékén. A bőr rugalmassága még inkább elvész és színtelen, fakó tónus jellemzi, valamint a faggyúmirigyek működése is csökken, a lipidtermeléssel karöltve.
    Nagyon fontos épp ezért, hogy a belső hidratálást támogassuk intenzív hyaluronsav tartalmú készítményekkel. Nagyon hatásosak továbbá az úgynevezett peptidek, amely fehérjék fantasztikus anti-aging tulajdonságaikkal támogatják a bőrt. A korábban már említett retinol itt a mindennapok gyakori szereplőjévé válik, mely révén friss és sima bőr keletkezik, továbbá a pórusok méretének csökkentésében is közrejátszik.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék 

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!