A pigmentfolt halványítás legfontosabb tudnivalói

A pigmentációs problémák a teljes testet érinthetik, de leggyakrabban az arcon jelentkező bőrproblémáról van szó. Megjelenhet egyfajta gyulladásra adott válaszaként – csakúgy, mint az akné vagy a psoriasis -, de akár sérülés is előidézheti ezt az állapotot.

Abban az esetben jelenik meg, amikor a fenti tényezők hatására fokozódik a bőr melanin, azaz festékanyag-termelése. A végeredmény: elszíneződött, az alap bőrtónusunkhoz képest általában sötétebb árnyalatú bőr. A hiperpigmentációnak különböző formái vannak, így például:

  • a pigmentfoltok (szeplők, öregségi foltok),
  • a melasma vagy májfoltok
  • és a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció (pattanás utáni heg)

Melyek az egyes pigmentációs zavarok jellemzői?

A szeplők általában nyáron jelennek meg intenzívebben és főleg azokon a részeken, amelyek a napfénynek direkt módon jobban kitettek. Jellemzőbb a világos bőrű és világos hajszínű emberekre, ők egyébként a bőrrák szempontjából is a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, így a folyamatos önvizsgálat nagyon fontos.

Az öregségi foltok kockázattal nem járó bőrelváltozások. Ahogyan a neve is mutatja, jellemzőbb a kialakulása az idősebb korosztályra, de ez természetesen nem törvényszerű, hiszen a fiatalabbak közt is kialakulhat. Kialakulása a túlzott mértékű napozáshoz köthető.

A májfoltok vagy melasma nagyon sokszor hormonális okok miatt jelentkezik a pácienseken. Tünetei közé tartozik a sötétebb bőrtónus a homlok, az áll és az orr részein. Gyakran előfordul várandósoknál, mely a szülést követően – a hormonszintek normalizálódása után – akár spontán is elmúlhat. A fényvédelem itt is nagyon fontos, a napfény hatására ugyanis a tünetek nagy mértékben erősödhetnek.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció elszíneződései sok esetben gyulladt aknés sérülés következményeként maradnak a bőrön. Ezek általában a bőr felszínébe illeszkedő, lapos foltokat jelentenek, melyek a rózsaszíntől a piroson át, egészen a barnáig és feketéig is előfordulhatnak, egyéntől függően. A férfiak és a nők egyaránt hajlamosak rá, ám bőrtónus tekintetében a sötétebb bőrűeket jobban érinti a probléma.

Noha a napsütés nem okoz bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt, de a napkárosodás súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket, így hiperpigmentáció esetén különösen fontos a fokozott védelem az UV-sugarakkal szemben.

A pigmentációt követő gyógyulás gyorsasága és mértéke változó, de általában 3 és 24 hónap alatt az elsötétedett bőrfelszín teljesen elhalványulhat. Ez az időtartam függ a természetes bőrtónus és az elszíneződött bőrfelület közti különbségtől; minél erőteljesebb a különbség, annál tovább tart a bőrnek a tónus kiegyensúlyozása. Kezelésekkel továbbá felgyorsítható a javulás és gyógyulás időszaka.

Hogyan tehetünk ellene?

A legfontosabb, hogy mindenekelőtt tisztázzuk az okokat, így állítható fel a hatékony és egyénre szabott protokoll. Ezek után a megfelelő hatóanyagok külső alkalmazásával a folyamat visszafordítható és bizonyos idő elteltével megújult, tiszta bőrrel nézhetünk a tükörbe.

Mivel a nap káros sugarai negatívan befolyásolják a folyamatot, így a kezelés megkezdésére az őszi-téli időszak a legalkalmasabb, természetesen ekkor is a megfelelő szabályok betartása mellett.

Pigmentfolt halványítás

A protokoll egyik legalapvetőbb és általában alkalmazott hatóanyaga a retinol. A retinol tulajdonképpen a tiszta A-vitamin szinonimája, a retinoidok legismertebb változata, amely a bőrbe jutva retinolsavvá alakul. Az anti-aging hatásán túl mintegy 125 bőrgyógyászati betegség esetén bizonyosodott be, hogy hasznos része lehet a kezeléseknek. Legfontosabb tulajdonsága, hogy sejtszinten működik, és képes egészségesebb, fiatalosabb működésre átprogramozni a bőrsejteket.

A ZO® Skin Health több termékében is megtalálható ez a csodás hatóanyag, íme néhány nagy kedvenc:

  • ZO® Skin Health Wrinkle + Texture Repair: a krém jelentősen támogatja a bőr textúrájának és színtónusának látható javulását, miközben csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését is. Fokozza a hialuronsav és kollagén termelését, továbbá gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít megnyugtatni a bőrt.
  • ZO® Skin Health Retinol Skin Brightener: ez a készítmény eloszlatja a meglévő pigmentációt és javítja a bőr tónusát, segít meggátolni az új melanin termelődését. és további antioxidánsokkal nyújt védelmet a bőrnek. 0.5% és 1% hatóanyag tartalommal minden „bőredzettségi” szinthez alkalmazkodnak.

A pigmentációval szemben a retinolon túl egyéb antioxidánsok is segítik a kívánt cél elérését, így például a C-vitamin. A ZO® Skin Health 10% Vitamin C Self-Activating készítménye egy potens C-vitamin szérum, amely stabilizálja, fényesíti a bőrt és javítja a bőr mély textúráját. A magas aszkorbinsav koncentráció gyorsan halványítja a hámfelszín pigmentálódását, mélyre jutva akadályozza meg az új melanin képződését. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően a környezeti faktorok által okozott szabadgyök képződését csökkenti és korrigálja a pigmentanyagot termelő sejtek működését.

Az antioxidánsokon túl az AHA-savaknak van bizonyított szerepe a pigmentáció csökkentésében. Az AHA, vagyis az Alpha Hydroxy Acid egy vízben oldódó savfajta, és a bőr külső rétegétől indulva távolítja el az elhalt hámsejteket, segítve ezzel a bőr természetes megújulását. Az AHA-savas hámlasztók 5-15%-os koncentráltságban találhatóak meg a piacon. Ezen belül is többféle hatóanyaggal találkozhatunk, ugyanis van tejsavas, glikolsavas, mandulasavas verzió is. A ZO® Skin Health Exfoliation Accelerator egy hámlást fokozó és hatóanyag bejuttatást elősegítő krém. Fő hatóanyagai a glikolsav és a tejsav. 10%-os savtartalmának köszönhetően kíméletesen, de hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket és segíti a bőr textúrájának javulását. A- és E-vitamin tartalma miatt ezek az antioxidánsok gyorsítják a bőr textúrájának, az aknés tüneteknek, az érett bőrnek a javulását, regenerálódását.

Vannak bizony olyan helyzetek, amikor nem használhatunk retinolt, illetve egyéb erős aktív összetevőket, így például terhesség esetén fokozott óvatossággal kell használni minden kozmetikai készítményt. A ZO® Skin Health Brightalive® Skin Brightener bőrszín egyenletesítő és pigment korrekciós krém retinol nélkül fejti ki hatását. Tudományosan kifejlesztett, szabadalmaztatott formulája és egyedülálló hatóanyag kombinációja a pigmentfolt-képződés folyamatának minden egyes szakaszára hat és csökkenti a bőrszín egyenetlenségeit irritáló reakció nélkül.

A fényvédők a pigmentkontroll során is elengedhetetlenül fontosak, használatuk megkerülehtetlen korosztálytól és bőrtípustól függetlenül. Minden korábban felvitt aktív hatóanyag hatástalanná válik, ha ezt a terméktípust mellőzzük, így ne hagyjuk ki rutinunkból. A ZO® Skin Health termékek között mindenki megtalálhatja a számára leginkább előnyös fényvédőt: legyen szó por állagú, erősen vízálló típusról vagy sminkalapról, ezek a termékek minden esetben biztosítják a megfelelő védelmet.

A bőrtünet látványos, így a pigmentfolt halványítás, mint igény jogosan merül fel a páciensekben. A ZO® Skin Health termékekkel a problémát garantáltan magunk mögött hagyhatjuk!

 

 

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!