A bőr egyik legjobb barátja: a C-vitamin hatása a bőrre

Az aszkorbinsav, azaz másnéven a C-vitamin a szervezetünk alapvető működéséhez az egyik legszükségesebb vitamin: támogatja az immunrendszerünket, segít a betegségek leküzdésében. Azt azonban már csak kevesebben tudják, hogy a C-vitamin az arcápolásban is felülmúlhatatlan, igazi felsőkategóriás összetevő. A szájon át történő bevitele azonban bőrünk számára nem elégséges, így a külső támogatásra is szükség van.

És hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása? Csokorba szedtük ezeket!

1. A C-vitamin antioxidáns hatással bír

Az oxigén bizonyos molekulákkal való kölcsönhatása során szabad gyökök alakulnak ki. Ezek az elemek – a sejtmembránokkal és a DNS-sel reakcióba lépve – ún. sejthalált vagy rendellenes sejtműködést okozhatnak. (Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a szabad gyökök okozta károsodás teljes mértékben nem kerülhető el, mivel a minket körülvevő környezet bizonyos elemei és egyéb biológiai folyamatok miatt ez természetes egy bizonyos pontig.)
A C-vitamin biztos védelmet nyújt azok ellen a környezeti hatások ellen, amelyek bőrünk állapotát negatívan befolyásolják és erős antioxidánsként megakadályozza a fent említett sejtkárosodást.

2. Fokozza a ragyogást

Az előbb említett antioxidáns tulajdonságok miatt a C-vitamin a sejtek regenerálódását és egészséges működését is aktívan segíti. Így a vitamin rendszeres használata révén a bőr ragyogóbb és üdébb állapotú lesz, mely nem zsíros csillogást, hanem természetes fényt jelent. A C-vitamin ragyogásfokozó hatása az egyik legkedveltebb tulajdonsága.

3. Az anti-aging kulcsfontosságú összetevője

A kívülről pótolt kollagén nagyon hasznos a bőrnek, használatával annak puhaságát és hidratáltságát fokozhatjuk. Ha ránctalan és feszes, egészséges bőrre vágyunk, a jelszó: C-vitamin! Ez a csodaanyag intenzív kollagéntermelést idéz elő, belülről, sejtszinten!

4. Fényvédelem fokozása

A helyes bőrápolást követők tisztában vannak vele, hogy a bőr öregedését a leginkább a káros UVA és UVB sugarak idézik elő, így a fényvédelem nem csak a nyári hónapokban, hanem az év minden szakában kötelező. A C-vitamin egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy képes a fényvédő hatását maximalizálni, így az anti-aging folyamatoknak fontos résztvevője és támogatója.

5. Pigmentációs zavarok kezelése

A pigmentfoltok kialakulása hosszú időbe telik, így a felszámolásuk sem megy egyik pillanatról a másikra. Egy jól összeállított protokollal azonban hatékonyan lehet kezelni és pár hónapon belül látványos változás érhető el. A C-vitamin hatása ebben a vonatkozásban is fantasztikus, hiszen közvetlen módon, direkt a pigmenttermelést kontrolláló enzim munkájára van hatással. A pigmentáció számos formájára nyújt hatékony segítséget ez az antioxidáns, így például öregségi foltok, májfoltok esetén, illetve pattanások és sebek után maradt hegek halványításával is megbirkózik.

6. Pattanások ellen

Ez a tulajdonsága arányaiban nem annyira ismert, de nagyon fontos, hogy az aknék, pattanások esetén is bátran lehet számítani erre a hatóanyagra. Hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy direkt módon az aknékat kiváltó P Acnes baktériummal veszi fel a harcot, így a probléma gyökerére közvetlenül hat.

C-vitamin hatása a bőrre

Tippek a C-vitamint tartalmazó készítmények használatához:

Reggel vagy este érdemes alkalmazni a hatóanyagot?

Akár reggel, akár este is bátran használható, de a fényvédelmet fokozó hatása miatt a reggeli rutinban még inkább ajánlott. A fényvédőt azért se felejtsük el utána felkenni bőrünkre, mert egy instabil, erősen fotoszenzitív anyagról beszélünk, tehát napsugarak és egyéb fénysugarak hatására könnyen lebomlik, így áldásos hatását nem élvezhetjük ez esetben.

Az arcápolási rutinon belül mikor vigyük fel?

A bőrelőkészítést követően és a fényvédő előtt szerepeljen rutinunkban.

Melyik formáját válasszuk a C-vitaminnak?

A kutatásokban legtöbbször a tiszta C-vitamin, azaz az L-aszkorbinsav tulajdonságairól olvashatunk a leggyakrabban. Ez nem meglepő, hiszen ebben a formában a legkoncentráltabban fejti ki az összes korábban felsorolt előnyös tulajdonságot.

Instabil összetétele, relatív nehéz beszívódása (a bőr az olajban oldódó dolgokat szereti, a C-vitamin pedig vízben oldódó) és érzékenységet okozó karaktere miatt viszont sok esetben származékok formájában lelhetünk rá. Formái a következők:

  • Ethyl Ascorbic Acid (EAC): a többi származékkal szemben nagyon nagy a C-vitamin aránya – 50-60% vs 80% felett EAC esetében
  • Ascorbyl Glucoside: az egyik legígéretesebb származék, nagyon stabilnak mondható és jó felszívódású, ám szerényebben hordozza a C-vitamin tulajdonságait
  • Tetrahexyldecyl Ascorbate (ATIP): szintén stabil, olajban oldódó származék, mely szárazabb bőr esetén ideális megoldást nyújthat és kevesebb irritációval járhat
  • Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP): az egyik legismertebb származék és nagyon jól teljesít a pattanásokkal szembeni hatékonyságban
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP): ideális választás lehet érzékeny bőrre, szintén a stabilabb C-vitamin formák közé tartozik

 

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!