A száraz bőr hidratálása – az egyik legnagyobb kihívás télen

A bőrünk testünk egyik legfontosabb része, érzékszerv és egy egyben védelmi vonal is. Abban az esetben, ha zavar jön létre mindennapi működésében, az sokszor már a megjelenésében is érzékelhető: durva, érdes, száraz, hámló, viszkető, feszülő érzetek tapasztalhatók. Ezek a látványos tünetek a funkció csökkenését is jelentik egyúttal, megnő a fertőzéseknek való kitettség, a korai öregedés kockázata, vagy a napsugárzás által előidézett pigmentációs problémák kialakulásának esélye.

Az említett kockázatok függvényében a bőr jelzéseire oda kell figyeljünk, a bőr kiszáradása nem elbagatellizálható. Ma a száraz bőr tüneteinek járunk jobban utána és az ehhez kapcsolódó helyes bőrápolásnak.

A száraz bőr jellemzői és fokozatai

A bőrszárazság az egyik legtipikusabb panasz, amellyel kapcsolatban a páciensek felkeresik a bőrgyógyászokat. Több, mint 40%-a a szakorvosoknál tett látogatásoknak ehhez a problémakörhöz köthető. Bőrszárazság a test nagyjából bármelyik pontján kialakulhat, vannak azonban jellemző területek, úgy mint a kezek, a lábak, a hajlatok – térdek és könyék - illetve az arc, ahol a bőrszárazság igen intenzíven jelen tud lenni. Ennek oka, hogy ezek a testtájékok sokkal inkább ki vannak téve a különféle környezeti hatásoknak.

A szárazság mértékétől függően megkülönböztetünk:

  • enyhén száraz bőrt, mely picit érdes, nagyon enyhén feszül,
  • száraz bőrt, amely kisebb nedvességtartalommal rendelkezik és hámlás, valamint viszketés is kísérheti,
  • és nagyon száraz bőrt, amely esetben már felmerül a fokozott sérülésveszély és az extrém feszülés is.

 

A bőrszárazság, bőrérzékenység és bőrbetegségek

A szárazság sokszor kéz a kézben jár érzékenységgel is, de ez nem jelenti azt, hogy az érzékenység oka a szárazság. Az érzékeny bőr szintén fokozott odafigyelést igényel. Alapvető fontosságú az irritatív, illat- és színezőanyagokat tartalmazó készítmények alkalmazása.

A száraz bőr esetén bizonyos betegségek nagyobb eséllyel alakulnak ki:

  • atópiás dermatitisz: másnéven ekcéma, egy nagyon gyakori és nem fertőző bőrbetegség, amely krónikus és akut bőrgyulladással jár együtt. Erre a betegségre jellemző, hogy a csökkent vagy hibás működésű immunrendszer a teljesen ártalmatlan külső környezeti hatásokra nagyon hevesen reagál. Tünetei a nem múló, erős viszketés és a száraz bőr, vörös foltokkal.
  • pikkelysömör: a psoriasis néven is ismert betegség a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr elszarusodásával jár együtt. A pikkelysömörre jellemző bőrpanaszok fehér, vaskos pikkelyes felrakódások-pörkök formájában jelentkeznek, amelyek normál esetben szárazak, nem levedzenek, nem fekélyesednek ki.

 

Száraz bőr hidratálása

 

Külső és belső okok, hajlamosító tényezők

A bőr természetes védőrétegének, a barriernek a funkciói a külső tényezők hatására könnyen károsodhatnak, amely lipidvesztéssel és ezáltal nedvességvesztéssel jár együtt. A bőrben található lipidek segítik a bőr alapvető nedvességének megtartását, így ha ez csökken, bőrünk könnyebben kiszárad. Amikor a szárazság állandósul, a mélyebb szövetek nedvességért felelős csatornái is veszélybe kerülnek, így a felszín után az alsóbb rétegek is egyre szárazabbak lesznek.

Külső okok:

  • Szélsőségekbe hajló időjárási tényezők: forró és hideg, száraz levegő
  • UV-sugárzás: a bőröregedésért felelős káros sugarak szintén elősegítik a szárazságot
  • Nem megfelelő bőrápolási szokások és kozmetikumok: a helytelen napi rutin – erősen szárítós szappanok, hosszas fürdőzés, stb. – eltávolíthatják a bőr számára oly fontos lipideket

Belső okok:

  • Genetikai hatások: az örökölt tényezők sokat nyomnak a latban
  • Hormonális hatások: a férfi és női nemi hormonok egyensúlya nagy hatással van a bőr vízháztartására. Különösen érzékelhető ez például terhesség vagy menopauza esetén
  • Gyógyszeres kezelések: bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként gyakorta jelenhet meg bőrszárazság. Ezekben az esetekben a kezelőorvos mihamarabbi felkeresése javasolt!
  • Étkezés, táplálkozás: a vitaminok és makrotápanyagok kiegyenlített bevitele szintén hozzájárul az egészséges bőr működéséhez. Az egyensúly felborulása esetén jellemző lehet a bőrszárazság, így tehát a vitaminhiány is fontos okként említhető a bőrszárazság tekintetében.
  • Életkor: az idő előrehaladtával a faggyú- és verejtékmirigyek száma és működése csökken, melyek szárazságot és ráncokat idéznek elő.

 

A száraz bőr hidratálása, avagy hogyan ápoljuk a kiszáradt bőrt?

Ahogyan már fentebb kiderült, a szárazság oka a barrier rétegben keresendő. A hidratáló tényezők hiánya okozta nedvességvesztés és vízmegkötési képesség csökkenése révén pedig megtapasztalható a száraz bőr.

Az alábbi javaslatok mentén érdemes kezelni a problémás, száraz bőrt:

  • Gyengéd tisztálkodószerek: a bőr természetes védőrétegének fenntartása érdekében kerüljük a szappanokat, az erősen szárító készítményeket, helyettük a tápláló, hidratáló és ápoló összetevőket részesítsük előnyben, mint például az urea.
  • Hidratálás: a bőrtípusnak megfelelő hidratáló krémek és szérumok elsősorban a bőr legfelsőbb rétegének nedvességét segítenek fenntartani. A fentebb már említett urea mellett a ceramidok és glicerinek is intenzíven segítik a bőr hidratáltságát.
  • Fényvédelem: a nap káros sugaraival szemben is fel kell venni a harcot. Az illat- és színezőanyagoktól mentes fényvédőkészítmények használatával nagy mértékben segíthetjük a bőrünk védelmét fenntartani, ezáltal pedig a szárazságot csökkenteni.
  • Belső hidratálás: a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával belülről is segíthetjük a bőrszárazság minimalizálását.
A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!