Fényvédő zsíros bőrre: nyáron is elérhető a matt hatás

Nem kérdés, nyáron a fényvédelem kötelező mindenki számára. Így van ez akkor is, ha a bőr zsírosodásra hajlamos, túlzott faggyútermelés jellemzi. Ilyen esetekben egy klasszikus fényvédő krém, ami jellemzően nehezebb csak ronthat a helyzeten. Van azonban megoldás, létezik ugyanis fényvédő zsíros bőrre is!

A fényvédelem fontosságáról

A fényvédelem segít abban, hogy elejét vegyük a kéretlen ráncoknak és a hivalkodó jeleknek, amelyek a korunkról árulkodnak, és természetesen jelentős szerepet játszik abban is, hogy a nap káros hatásaitól megóvjuk testünk védőrétegét.

Bár kézenfekvő azt gondolni, hogy a fényvédelem a nyári hónapok sajátossága, valójában az év minden szakában szükség lenne rá, jóllehet a meleg, napos hónapokban jobban előtérbe kerül. Ennek oka, hogy az UVA sugárzások télen és nyáron egyaránt támadnak, nem úgy az UVB, ami nyáron sokkal erősebb.

A napfény negatív hatásai ellen fényvédő krém alkalmazásával védekezhetünk. Ezek olyan krémek, amelyek alapja valamilyen hidratáló, amihez a fényvédelmet biztosító összetevőket adnak. Ha egy terméket SPF (Sun Protection Factor) felirattal látnak el, az azt jelenti, hogy véd az UV sugárzás, leginkább az UVB ellen. Ha például a fényvédő krémen SPF30 faktorszám jelölést látunk, az azt jelenti, hogy a sugarak 96,7%-át kiszűri a termék, 3,3%-ot nem, ha SFP50-es, akkor 98%-ot szűr ki a fényvédő krém, 2%-ot nem. Bőrtípustól függ, hogy milyen erősségű fényvédő krém ajánlott, általánosságban az SPF 30-as nyáron elegendő lehet, ha azonban érzékenyebb a bőr vagy valamilyen probléma áll fenn, akkor szerencsésebb lehet az SPF 50-es jelölésű terméket választani.

A fényvédő krémet a bőrápolási rutin zárásaként érdemes felvinni, ha ugyanis valamit még rákenünk, az csökkentheti a hatást. Miután felkentük a fényvédőt azonnal kifejti hatását, 10-15 perc azonban szükséges ahhoz, hogy stabilizálódjon a bőrön. Éppen ezért érdemes várni egy kicsit, mielőtt sminkelnék vagy az arcunkhoz nyúlnánk. Lényeges tisztában lenni azzal, hogy a fényvédők hatékonysága az idő múlásával csökken, ezért fokozott napfény kitettség esetén néhány óránként újra és újra be kell kenni az arcot, testet.

A zsíros bőrrel nyáron nehezebb

A pattanásos, zsíros bőr nem túl kellemes „viselet” sem a komfort sem pedig az esztétika szempontjából. A túlzott faggyútermelés esetén a legnehezebb annak az egyensúlynak a megtalálása, amikor a bőr már nem túl zsíros, de nem is száraz, vagyis a természeteshez a legjobban közelít a lipidköpeny.

A faggyútermelés megnövekedésének hátterében számos tényező állhat, lehet genetikai oka, utalhat hormonális változásra, stresszre, helytelen táplálkozásra. Ezek felkutatása minden esetben javasolt, hiszen a probléma megszüntetésével, kezelésével búcsút inthetünk a zsíros bőrnek és a pattanásoknak is.

Nyáron a zsíros bőr karbantartása nehezebb, mivel a magas hőmérséklet hatására a bőr még fénylőbb és olajosabb lesz. Nézzünk néhány praktikát, ami segíthet a bőrápolásban:

  1. Kerüljük a kényszeres tisztálkodást! Nyáron az ember könnyen esik abba a hibába, hogy gyakran arcot most, így próbálja felfrissíteni magát. Érdemes ügyelni arra, hogy kettő alkalomnál többször ne mossunk arcot, mert így kiszáríthatjuk a bőrt, ami fokozhatja a faggyú termelését. Ha szeretnénk egy kis frissítést, akkor válasszunk inkább egy hidratáló tonikot.
  2. Ne vigyük túlzásba a pattanás elleni szerek használatát! Ha ugyanis túl gyakran használunk pattanástalanítót és a javasoltnál többször, akkor kiszárad a bőr, ami szintén a faggyú túltermelődéséhez vezet.
  3. Ne feledkezzünk meg a hámlasztásról! A zsíros bőr egyik fegyvere a hámlasztás, ami történhet fizikai úton bőrradírral és kémiai úton is. Az elhalt hámsejtek így lekerülnek az arcról, nem jutnak be a pórusokba és okoznak galibát.
  4. Jól hidratáljunk! A bőr hidratálása különösen fontos nyáron. Érdemes olajsemlegesítő hidratáló krémet választani, olyat, ami könnyed és vízbázisú.

Fényvédő zsíros bőrre? Van megoldás!

A legtöbb fényvédő krém sajátossága, hogy összetevői miatt fénylik a bőrön, ami nem túl előnyös, különösen akkor, ha valaki a zsíros bőr okozta kellemetlenségektől szeretne megszabadulni. A probléma kiküszöbölésére létezik olyan fényvédő zsíros bőrre, ami matt hatást kölcsönöz. Ezek a termékek előnyösek lehetnek, figyelni kell azonban arra, hogy ne szárítsák túlzottan a bőrt, és ne kezdjen el a fényvédő krém által kialakított réteg leválni, leperegni a bőrről.

A Daily Sheer Broad-Spectrum a matt hatásért

Zsíros bőr esetén kifejezetten ajánlott a Daily Sheer Broad-Spectrum használata a matt végeredmény miatt. Ez egy 50 faktoros fényvédő krém, amely segít megelőzni a bőr kiszáradását hidratáló hatásának köszönhetően. Visszatartja a bőr természetes víztartalmát és segít a bőrszárazság megelőzésében. Széles spektrumú fényvédő krém, ami véd az UVA és az UVB sugarak ellen is. Gyorsan száradó, matt fényű, és ellenáll a nedvességnek, a víznek és a verejtéknek is.

A Sunscreen + Powder Broad-Spectrum ereje

A legtöbb márka, különösen a nagy cégek kínálatában már helyet kapott a fényvédő zsíros bőrre is. A ZO® Skin Health is kínál olyan fényvédőt, amit bátran lehet használni zsíros bőr esetén is. Ilyen például a Sunscreen + Powder Broad-Spectrum, ami egy 30 faktoros fényvédő por melaninnal. Az UV védelemért az innovatív Triple-Spectrim Protection és a különleges antioxidáns technológia felelős, pigmenttartalma pedig egységessé teszi az arcbőr megjelenését.

A fényvédő por előnye, hogy segítségével a bőrfelszín matt lesz, miközben olaj-elnyelő összetevőket és fényvisszaverő szemcséket is tartalmaz, ami kifejezetten előnyös zsíros bőr esetén. Egyszerűen és könnyen használható, a puha sörtékkel pillanatok alatt el lehet oszlatni az arcon, akár a smink fölött is. 

Fő összetevője a titánium-oxid és a cink-oxid, amik az UVA és az UVB sugárzástól védik a bőrt, frakcionált melanin, ami a HEV típusú kékfény ellen nyújt védelmet és ZOX12 komplex, ami A-, C- és E-vitaminokat tartalmaz. Napozás előtt 15 perccel mindenképp használjuk a fényvédő port, majd 2 óránként alkalmazzuk újra.

A fényvédelemre az év minden napján érdemes gondolni, nyáron azonban különösen. Ha szeretnénk, hogy bőrünk sokáig rugalmas, egészséges és fiatalos legyen, akkor nem mellőzhetjük a fényvédelem kérdését, még zsíros bőr esetén sem!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!