Mit tegyünk zsíros bőr ellen?

A zsíros arcbőr igen gyakori jelenség, melynek hátterében a faggyú-víz és a pH egyensúly megbomlása áll. A túlzott faggyútermelés miatt fénylő arcbőr nemcsak esztétikai szempontból előnytelen, de kellemetlen érzés is. Mi az oka a túlzott faggyútermelésnek és mit tegyünk zsíros bőr ellen? 

A zsíros arcbőr kialakulásának okai

A zsíros arcbőr kialakulása a faggyútermelésre vezethető vissza. A pH, illetve a faggyú-víz egyensúly felborul, több faggyú termelődik, aminek hatására vastagabb lesz a bőr felszíne. Az arcbőrön lévő tág pórusok a faggyú miatt eltömődnek, gyulladás alakul ki megjelennek a pattanások, mitesszerek, aknék.

A faggyútermelés fokozódásának hátterében számos ok állhat, például a genetika, ez azonban nem túl gyakori. A legtöbb esetben a zsíros bőr okozója a rendellenes hormontermelés és olyan életmódhoz kapcsolódó tényezők, mint a helytelen étkezés, dohányzás, stressz és a nem megfelelő bőrápolási rutin.

Hormonális okok

A hormonális egyensúly felborulásának tipikus időszaka a kamaszkor, amikor a hormontermelés fokozódik, aminek hatására pattanások jelennek meg. Idővel azonban az egyensúly visszaáll és eltűnik a gyulladás is. Hasonlóan a hormonok állnak a menstruációhoz kötődően megjelenő pattanások hátterében is. A pattanás ebben az esetben akár pajzsmirigyrendellenességre is utalhat, amennyiben menstruációs zavarokkal, intenzív szőrösödéssel, folyamatos fáradtsággal, súlyproblémákkal, emésztési gondokkal és erős verejtékezéssel párosul.

Táplálkozás

A bőr esetén fokozottan igaz, hogy „az vagy, amit megeszel”. A nem jó minőségű táplálékok elfogyasztása elősegítheti a zsíros arcbőr és így a pattanások kialakulását. Fokozzák a gyulladást a tejtermékekben lévő anyagok, de érdemes kerülni a fűszeres, zsíros fogásokat, a csokoládét, a magvakat és a túlságosan cukros és sós ételeket is.

Életmód

A helyes táplálkozás mellett a megfelelő életmódra is érdemes ügyelni. A szabadban végzett testmozgás különösen jó hatással van a bőrre, a sejtek ugyanis így friss oxigénhez jutnak, ami a regenerálódást gyorsítja. A mozgás segítségével oldható a stressz, mely szintúgy felelős lehet a zsíros bőr kialakulásáért.

Mit tehetünk a zsíros bőr ellen? Használjunk megfelelő kozmetikumokat!

A megfelelő kozmetikumok alkalmazása és a helyes bőrápolási rutin kialakítása elengedhetetlen a zsíros bőr ellen. Érdemes ügyelni arra, hogy az összetevők között ne legyen alkohol, ez ugyanis a lipidréteget megbontja, szárítja a bőrt és még több faggyú fog termelődni. Tehát pontosan ellentétes hatást érünk el, mint amit szeretnénk. Célszerű vízbázisú hidratálókat használni, ezek ugyanis nem terhelik tovább a bőrt különféle zsírokkal olajokkal, illetve semmi esetre sem szabad megfeledkezni a fényvédelemről sem. Léteznek kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett fényvédők, amelyek megfelelő védelmet nyújtanak, de közben nem zsírosítják tovább a bőrt.

A zsíros bőr kezelése

A zsíros bőr kezelése többlépcsős folyamat. Az első és egyik legfontosabb lépés a rendszeres tisztítás. Ennek során a sminket és a lerakódott szennyeződéseket tüntetjük el. Erre kiválóan alkalmas a ZO® Skin Health Exfoliating Cleanser, ami eltávolítja a nem kívánt anyagokat a bőrről, miközben finoman hámlasztja azt, amellyel elősegíti az elhalt hámsejtek leválását és a friss bőr felszínre jutását. Sok E-vitamin van benne, így antioxidáns tartalmának köszönhetően hidratálja és védi a bőrt.

Az arctisztítás elvégezhető a ZO® Skin Health Oil Control Pads alkalmazásával is. Ez segíti a faggyú kontrollálását és a pórusok kitisztítását. Összehúzza a pórusokat az AHA- és BHA- savaknak köszönhetően és tisztább érzetet ad a bőrnek.

A zsíros bőr ellen folytatott harcból nem hiányozhat a bőr radírozása. A ZO® Skin Health Dual Action Scrub egy intenzív terápiás bőrradír, ami a felesleges zsíros szennyeződést és az elhalt hámsejteket távolítja el. Ez egy kémiai és fizikai hámlasztó: kémiai a tejsavnak és a szalicilsavnak köszönhetően és fizikai a szintetikus viasz tartalma miatt, ami lehetővé teszi a kíméletes és környezetbarát mechanikus hámlasztást. A ZO-RRS2® növényi őssejt-keverék a ZO® saját fejlesztése, antioxidáns hatású és az arcpirosságot csökkenti.

A ZO® Skin Health Complexion Clearing maszk használata bizonyos időközönként ajánlott. Ez egy agyag alapú maszk, ami az olajos bőr állagát javítja és kitisztítja a pórusokat. 10%-os kéntartalmának köszönhetően a bőr felszínén lévő faggyút oldja, segíti az elhalt hámsejtek leválását és a pattanások eltűnését.

Zsíros bőr esetén sem szabad félvállról venni a fényvédelem kérdését, különösen azért, mert a nap hatására pigmentfoltok alakulhatnak ki a bőrön. A Sunscreen + Powder Broad-Spectrum olajelnyelő és fényvisszaverő szemcséket is tartalmaz, melyek a nem kívánt zsírosságot csökkentik, megvédenek a nap káros hatásai ellen és matt bőrfelszínt eredményeznek. A fényvédő a puha sörtéknek köszönhetően egyenletesen vihető fel az arcra és akár smink fölé is alkalmazható naponta több alkalommal.

A zsíros arcbőr számos nőnek és férfinak okoz fejtörést, a megfelelő kozmetikumok alkalmazásával és az egészséges életmód alapelveinek követésével azonban felül lehet kerekedni a problémán.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!