Az AHA- és BHA-savak szerepe a nyári bőrápolásban

A melegebb, párásabb hónapokban a bőr különleges ápolást igényel. Az extra olaj, az izzadság és a baktériumok felhalmozódhatnak a bőrön, eltömíthetik a pórusokat és pattanásokat okozhatnak. A zsíros bőr számára a nyár nemcsak nyaralást és forróságot jelent, hanem több kihívást is.

A hámlasztás hatékony fegyver a nyári bőrproblémák ellen, ugyanis ez a fajta kezelés támogatja az arcbőr tisztulását, melynek köszönhetően simább és egyenletesebb bőr érhető el. Mind a fizikai, mind a kémiai hámlasztás nagyszerű lehetőség bármelyik kúra kiegészítésére, mégis sokan csak a fizikai hámlasztókat építik be a bőrápolási rutinjukba. A fizikai vagy másnéven a mechanikai hámlasztás során a készítményekben található szemcsék eltávolítják a nemkívánatos hámsejteket, ezek a szemcsék lehetnek például cukorból, sóból, gyümölcsmagból és dióhéjból is.

A kémiai hámlasztók azonban ugyanolyan hatékonyak a bőr egészségének eléréséhez. A kémiai hámlasztók fő összetétele az AHA-savfajta (alfa-hidroxi-sav) és a BHA-savfajta (béta-hidroxi-sav). Ezek a különböző erősségű és összetételű savak hatékony kiegészítői bármely bőrápolási kezelésnek. A kémiai hámlasztással ugyanis mindenféle dörzsölés és mechanikus hatás nélkül tudjuk eltávolítani az elhalt hámsejteket. 

AHA-savak

Az AHA-savak, amelyek az arcbőr tisztítását és az öregedésgátlást szolgálják, ragyogóbb és puhább bőrt eredményeznek. Hatékonyak a pigmentfoltok és ráncok ellen. A bőrápolásban leggyakrabban használt AHA-savak a glikolsav, a tejsav és a mandulasav. Vízben oldódó savfajta, mely a bőr külső rétegéből indulva távolítja el az elhalt hámsejteket.

Az AHA-sav tartalmú termékek használatának szükségessége a bőrtípustól és a tünetek súlyosságától függ. Az AHA-savak gyakori használata bőrszárazságot és irritációt okozhat, emiatt a szakszerű konzultáció elengedhetetlen, mely során a szakember a készítmények mellett, a megfelelő protokollt is össze tudja állítani.  

BHA-savak

A BHA-savak a mélyebb rétegekben hatnak, eltávolítják az elhalt hámsejteket és mélyen a pórusokba hatolva tisztítják meg bőrünket az olajtól és szennyeződésektől. Mitesszerek és pattanások ellen is alkalmazhatóak. Olajban oldódnak, legismertebb BHA-sav a szalicilsav, amelynek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van, így gyakran használják pattanások elleni készítményekben. A BHA-savak javítják a bőr vastagságát, ezzel erősítve annak barrier funkcióját.

AHA- és BHA-savak a ZO® termékekben

A Complexion Renewal Pads minden bőrtípusra javallott faggyútermelést kontrolláló áttörlő párna, amely eltávolítja a felszíni szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket és a felesleges olajat bőrünkről. Ezek a tonizáló párnák használhatóak a reggeli és esti bőrápolási rutinban is. A készítmény AHA- és BHA-savakat tartalmaz, amelyek simává és ragyogóvá varázsolják a bőrt és kitisztítják az eltömődött pórusokat. Azok számára, akik zsírosabb bőrtípussal rendelkeznek az Oil Control Pads egy kiváló megoldás. A faggyútermelést kontrolláló áttörlő párnák ugyanis háromféle savat tartalmaznak, szalicilsavat, glikolsavat és mandulasavat, amelyek minimalizálják a pórusok megjelenését, illetve hatékonyak az akne ellen is. Nyugtatják és javítják a bőrt.

Az enzimes hámlasztás

A fizikai és kémiai hámlasztáson kivül létezik enzimes, vagy más néven biológiai hámlasztás, mely során a hámlasztóanyagok azokat a fehérjéket bontják le, amelyek összekötik a bőr sejtjeit. Ennél a típusnál leginkább a természetes eredetű növényi enzimek játsszák a fő szerepet. Az enzimes peeling hatóanyagai közé sorolhatóak például a papaja, az ananász, gránátalma és a tök összetevői is. 

Vannak olyan ZO® Skin Health termékek, melyekben megtalálhatóak az enzimes peelingre jellemző növényi elemek és a kémiai hámlasztásnál nagy szerepet játszó AHA- és BHA-savak is. Az ZO® Enzymatic Peel gyengéden segíti elő a bőrfelület megújulását, miközben hidratálja a bőrt. A peeling krémben lévő papain, bromelain enzimek és glikolsav (AHA) a hámlasztásért, illetve a bőrfelszín megújulásáért felelnek. A diglicerin, a kukui magolaj és a sáfrányos szeklice magolaj pedig hidratálják és javítják a bőr barrier funkcióját. A készítményben lévő gyümölcsös enzimek és antioxidánsok kombinációja egyenletes és ragyogó bőrt biztosít használójának.

Lényeges tudni, hogy az AHA- és BHA-sav tartalmú hámlasztók érzékenyebbé tehetik a bőrt a nap káros hatásaival szemben. Nyáron tehát érdemesebb alacsonyabb százalékú AHA- és BHA-sav tartalmú hámlasztót használni és kiemelten nagy hangsúlyt kell fordítani a fényvédelemre is. Napközbeni használatuk esetén mindig kell fényvédőt alkalmazni, bár általánosan elmondható, hogy minden nappali bőrápolási rutinnak tartalmaznia kell fényvédő készítményt. A Smart Tone Broad-Spectrum 50 faktoros, bőrtónushoz igazodó, színezett fényvédő melaninnal, amely vizes arcbőrön, izzadás közben is órákig megőrzi fényvédő képességét. Bármely bőrtónushoz igazodik, elfedi a bőregyenletlenséget. Emelt szintű UV védelmet biztosít.

A megfelelő bőrápolási protokoll összeállításához forduljon szakemberhez. További részletek: ZO® orvosok | ZO® Skin Health (zoskinhealth.hu)

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!