Hogyan védjük bőrünket a napsugárzással szemben, ha pattanásos a bőrünk?

A megfelelő bőrápolás egyik alappillére a mindennapos fényvédelem. A legtöbben azt hiszik, hogy a fényvédő krémeket elég a tavaszi-nyári szezonban használni, amikor folyamatos a napsütés, illetve azokban az esetekben, ha direkt, közvetlen napra merészkedünk ki. Ez a felvetés teljesen téves, fényvédelemre az év 365 napján szükség van.

Való igaz az az állítás, hogy a barnulásért felelős UVB-fénysugarak kisebb mértékben vannak jelen az őszi és téli szezonban, de a szintén épp ennyire káros UVA-sugárzás viszont hasonló mértékben van jelen ilyenkor is, mint a másik két évszakban. Ez a tény azért fontos, mert a bőr öregedéséért felelős UV-sugarak – és ezen belül is főleg az UVA – nagy mértékben károsítják a bőrt. Kutatások igazolják, hogy az arcon megjelenő bőröregedésért körülbelül 80%-ban a káros napsugarak felelnek. Tehát annak érdekében, hogy megelőzd a ráncok, a pigmentfoltok és a lógó, megereszkedett bőrtüneteket, fényvédő krémet minden nap kell használni.

A fényvédő krémek, olyan speciális hidratáló készítmények, amelyeket elsősorban fényvédő komponensekkel dúsítanak, ezen felül pedig sok esetben bőrtípusnak vagy egy adott problémának megfelelő extra összetevőkkel is gazdagítják. Feladatuk egyértelmű, a káros UVA és UVB sugarakkal szembeni védelem. A fényvédőket egységesen SPF rövidítéssel látják el, amely a Sun Protection Factor összetételből jön. Ez az érték elsősorban a barnulásért felelős UVB sugarakra vonatkozó adat.

Az SPF rövidítéshez kapcsolódó számmal együtt tehát egy arányt mutatnak meg, mégpedig arra vonatkozóan, hogy egy adott termék a káros sugaraknak az 1/SPF értékét mennyire nem szűri ki. Ez annyit tesz, hogy egy SPF30-as fényvédő a sugaraknak a 96,666%-át kiszűri, és a 3,333%-át nem szűri ki és egy SPF50-es az UV 98%-át szűri ki, és a 2%-át nem. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az SPF30-as fényvédő készítmény 30x annyi UVB sugárzást bír el, mint a fényvédő használata nélkül, a napégési folyamat előtt.

UVA elleni védelem kapcsán eltérő jelölések is léteznek. Az Európai Unió szabálya, hogy abban az esetben, ha nincs semmilyen egyéb jelzés a terméken, akkor az SPF értékének minimum egyharmada kell, hogy legyen az UVA védelem. A gyakorlatban SPF 30-as fényvédőnél minimum 10, SPF 50-s termék esetében pedig 16.6-os értéket jelent.

A piacon számtalan erősségű fényvédő termék létezik, így jogosan felmerülő kérdés, hogy a széles választékban melyikre is voksoljunk. Általános érvényű igazság, hogy a mindennapokban az SPF 30-as fényvédő remek, nyárra pedig akár az SPF 50-es is bevethető. Abban az esetben, ha pigmentfoltjaid vannak vagy egyéb öregedéshez, napkárosodáshoz köthető bőrproblémáid, használj a mindennapokban SPF 50-es fényvédőt.

A felkenés után közvetlenül megfelelő védelem alakul ki, de idővel a készítmény hatása elmúlik, ezáltal kevesebb káros sugarat képes elnyelni. Még abban az esetben is, ha nem tartózkodsz közvetlen napfényen, tanácsos a fényvédőt pár óránként újra felvinni a bőrre. Mennyiség tekintetében itt a több mindig jobb, de ha konkrétumokban kell gondolkodni, akkor egy 10 forintos nagyságú mennyiség felkenésével minden alkalommal hatásos védelmet biztosíthatsz bőrödnek. Természetesen egy kis kísérletezés sosem árt, a fényvédő egyedi tulajdonságaitól függően ki kell tapasztalnod, hogy számodra milyen mennyiség komfortos.

Fényvédőkrém pattanásos bőrre

A pattanásos, aknés, gyulladt bőr extrán nagy mértékben képes károsodni a nap által, így nagyon fontos a megfelelő fényvédő készítményekkel odafigyelnünk rá. Az UV-sugarak ugyanis felerősítik a faggyú termelődését és a szarusodási folyamatot, valamint a mitesszerek és pattanások képesek a gyulladásos fázisban a melanin tárolására, emiatt alakul ki gyakran hiperpigmentáció az adott területen. Látjuk tehát, hogy ez a probléma speciális segítséget igényel.

A legtöbb UV-védelemmel ellátott napvédő krém általában nehezebb, zsírosabb állagú, lipid alapú, ezért a zsíros, gyulladt bőr számára nem megfelelő, mert nagyon komedogén. Emiatt a speciálisan zsíros bőrre alkalmazott és kifejlesztett készítmények általában könnyen kenhető, gélesebb textúrával rendelkeznek, melyek nem tömítik el a pórusokat és így új pattanások kialakulásától sem kell tartanunk. Gyorsan beszívódnak, ezért sminkalapként is tökéletesen funkcionálnak és természetesen a megfelelő kialakítás miatt ugyanazzal a fényvédő hatással rendelkeznek, mint „normál” társaik.

Ezen a ponton fontos megemlítenünk az ún. „Mallorca akné” nevű problémát. Ezt a jelenséget napallergiának is nevezik, ám nem valódi allergiáról van szó. A probléma főleg a zsíros bőrű nőket érinti és a hirtelen jött UV-sugárzás és a nem megfelelő termékek használata együttesen okozza ezt az „allergiás reakciót”. A pattanás ritka esetben lesz gennyes, de a kellemetlen viszketés egy gyakori velejárója a panaszoknak a szőrtüszők mentén kialakuló kiütéseken túl. A ZO® Skin Health Daily Sheer fényvédője kifejezetten alkalmas lehet az aknés protokollban, gyorsan száradó, matt fényű formulájával. Láthatjuk tehát, hogy nem kell extrán fényérzékeny bőrrel rendelkeznünk, hogy problémássá váljon a napozás: csak a megfelelő termékekkel érdemes zsíros bőr esetén is belevágni a napozásba.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!