A ráncos bőr okai – igenis tehetsz ellenük!

Egy korábbi cikkünkben megosztottuk már veletek, hogy bizonyos életszakaszokban miként érdemes eljárni, hogy megelőzzük, illetve kezeljük a ráncos bőrt.

A mai blogbejegyzésünkben annak járunk utána, hogy mik a legfontosabb kiváltó okok a ráncos bőr, ráncképződés kapcsán és mit érdemes tudni róluk.

A bőröregedés okai

1. Fénykárosodás, foto-aging – azaz a napfény

A bőrt károsító tényezők közül egyértelműen az UV-sugárzás jelenti a legnagyobb mértékű negatív hatást: a bőr öregedéséért nagyjából 80-90%-ban a napfény felel. A fénysugarak közül egészen pontosan az UV-A és az UV-B típusok azok, amelyek a kellemetlen bőrtünetet előidézik. Ehhez hasonlóan káros hatást jelent bőrünknek a szoláriumozás is, ahol az UV-A sugarak a dominánsak. Azok a területek, amelyek közvetlenebb módon, jobban kitettek a nap sugárzásának – például arc, kézfej -, hamarabb indulnak öregedésnek, mint a védettebb bőrfelületek. A világos bőrűeknél különösen fontos az óvatosság, a sötétebb bőrűek esetében a rizikófaktor arányosan kisebb a téma tekintetében és ugyanez a helyzet a száraz/zsíros bőrtípus kapcsán, a zsíros bőr javára. A fény általi romboló hatás sajnos számos negatív nyomot hagy a megjelenésben, mint a meglazult, petyhüdt arcbőr ráncokkal, a pigmentfoltok, a színegyenetlenség és a fokozottan jelen lévő hajszálerek. Az előbb felsorolt panaszok elkerülésének érdekében tehát a napi szintű fényvédelem mindenkinek kötelező!

2. Dohányzás

A káros fénysugarak után a dohányzás a második a külső hatások sorában, mely a ráncok kialakulásara leginkább hajlamosít. A dohányban található anyagok és az égéstermékek (nikotin, kátrány, szén-monoxid, stb.) révén a bőr oxigénellátása fokozatosan lesz egyre elégtelenebb és gyarapszik a szabadgyökök mennyisége ezzel párhuzamosan. Emellett a fibroblasztok száma is csökken, funkciójukat pedig egyre kevésbé tudják ellátni. Ugyanez a helyzet a kollagén termeléssel is: a kollagén termelődése csökken és a lebontásáért felelős enzim szintje pedig növekszik. A nikotin az irha vérellátásért felelős kapillárisok működésére is hatással van, szűkíti az itt található vérereket, így a bőr tápanyagellátása folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A hám vékonnyá válik, szürke, élettelen és fakó lesz a bőr, az arc felpüffed, a szemek alatt táskák alakulnak ki, így a dohányosok akár 10-20 évvel is idősebbnek tűnhetnek valós koruknál.

3. Alulhidratáltság, kevés folyadékbevitel

Az elégtelen folyadékfogyasztás szintén negatív hatással van a bőrünk állapotának vonatkozásában. A kollagénrostok és a hialuronsav nem tudnak elégséges mennyiségű vizet megkötni, így a hám és az irha is kiszárad, érzékennyé válik, valamint csökken a bőr rugalmassága és feszessége, létrejön a ráncosodás folyamata.

4. Túlzásba vitt alkoholfogyasztás

A folyamatos és nagy mértékű alkoholbevitel eredménye, hogy az irha kapillárisai kitágulnak, amely hajszálereket okoz az orrszárnyakon és az arcon egyaránt.

5. Alváshiány

A folyamatos alvásmegvonás általános kimerüléshez vezet. Azon túl, hogy mindennapi teendőink elvégzése is egyre nehezebbé válik, küllemünk is megváltozik az alvás hiánya miatt: a szemek táskásak lesznek, sötét karikák társulnak mellé, a bőr pedig petyhüdt lesz és megereszkedett.

6. Stressz

A stressz belülről számtalan tényezőre van hatással, melyek mind a bőr öregedését gyorsítják: a stressz következtében hormonális eltérések alakulhatnak ki, a stressz hatással van a mimikai izmok működésére, előnytelenül befolyásolja a vérkeringést, így tehát a mindennapi feszültség minimalizálása kulcsfontosságú a megelőzés szempontjából.

7. Mimikai izomzat

A mimikai izom működése felelős az úgynevezett mimikai ráncokért. Amikor az izmok működését a rajtuk lévő bőr már nem követi, nagy eséllyel alakulhatnak ki az előbb már említett mimikai ráncok. Legjellemzőbb típusai a szem környéki szarkalábak, a szemöldökök közti haragos ráncok és a homlok vízszintes ráncai.

8. Légszennyezettség

A nagyobb városok lakóinak körülbelül 30-40%-a olyan környezetben éli mindennapjait, ahol a légszennyezettségi számok és értékek már az egészségre káros kategóriába esnek. Közlekedés miatt levegőbe kerülő kártékony gázok, ipari szennyezés – csak hogy néhány tényezőt említsünk. A rossz folyamatok következtében a levegőbe kerülő részecskék a bőrfelszínen rakódnak le, ezután pedig a mélyebb rétegekbe is bejutnak, nagy gondot okozva ezzel. A vízháztartás felborulásával, a védekezőképesség csökkenésével a szabadgyökök képződését serkentik, amelyek a ráncos bőr létrejöttének legfőbb okozói.

A ráncos bőr okai tehát sokrétűek, de odafigyeléssel tehetünk ellenük. Óvjuk bőrünket és késleltessük a ráncaink kialakulását, amennyire csak lehetséges!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!