Száraz, érzékeny arcbőr ápolása

Bőrünk testünk egyik legfontosabb védekező szerve, ami folyamatosan óv minket a külső behatásoktól. Normál esetben a bőr kellően hidratált, rugalmas, érzetre komfortos, kellemes tapintású. Abban az esetben, ha a bőr természetes védőrétege megsérül, vagy bármilyen külső- belső inger hatására az egyensúly felborul, a bőr érzékennyé válhat, tapintása érdessé, szárazzá válik, gyakran felléphet viszketés, irritáció és bőrpirosság is.

A bőszárazság kialakulása mindig a bőrfelszíni lipidréteg megbomlásával kezdődik. Ennek következtében a bőrből fokozatosan elkezd távozni a zsír és a nedvesség, amivel a nedvesség megkötő részecskék is szintén eltűnnek. A bőr felsőbb rétegeibe egyre nehezebben áramlik a nedvesség, ami megnehezíti a bőr hidratáltságának további fenntartását, így kialakul a száraz bőr. Minél tartósabban fennáll ez az egyensúlyvesztett állapot, annál intenzívebb lehet a szárazság mértéke.

Milyen tünetei vannak?

A száraz bőr, amellett, hogy öregebbnek tűnik tőle az arc és a test egyes részei, sok kellemetlen tünet formájában jelentkezhet.

  • Kezdeti jelek közt szerepel a diszkomfortérzetet keltő, feszülő érzés és a bőr textúrájának megváltozása, az érdes tapintású bőrfelület.
  • Fokozódó és kezeletlen száraz bőrproblémák esetén a tünetek tovább erősödhetnek, a bőr itt-ott berepedezhet, látványosabb száraz foltok képződhetnek, jellemző lehet a hámlás és gyakoribbá válhat a viszketés. Főleg a test különböző részein jellemző a bőr megvastagodása, intenzív hámlás, kisebesedés.

Lássuk milyen okokból fordulhat elő bőrszárazság és bőrérzékenység, illetve milyen megoldások vannak a száraz, érzékeny bőr ápolására, a tünetek enyhítésére!

Külső okok

A száraz bőr kialakulásért gyakran külső okok tehetők felelőssé. A külső hatások miatt a bőr lipidrétege sérül, így elkezdődik egy felszíni dehidratáltság, amiért az alábbiak tehetők felelőssé:

  • UV sugárzás, napozás, szoláriumozás:
    az erős vagy túlzásba vitt napozás és UV fény károsíthatja a bőr sejtjeit, oxidatív folyamatokat indít el a bőrben, így nem csak öregíti azt, hanem kifejezetten szárítja is.
  • szélsőséges időjárás, fagy, hőség, páratartalom hiánya:
    bőrünk sokszor nehezen reagál az időjárási változásokra, érzékenységet, irritációt és kiszáradást okozhat a téli hidegebb időszak, a száraz levegőjű fűtés szezon és a forró szárazság egyaránt.
  • klóros víz vagy gyakori, hosszas fürdőzés:
    ha túl sok víz éri a bőrt a lipidréteg ugyancsak sérülhet, lemosódhat és fürdés után a bőrünk viszkethet, kiszáradhat-
  • túlzásba vitt vagy helytelen kozmetikumok használata:
    az érzékeny bőr okai, akárcsak a bőrünk gyakori találkozása a vízzel, ezzel összefüggően bizonyos lemosó, tisztító készítmények a bőr kiszáradását okozhatják, de a megfelelő hidratáltság visszaépítő bőrápolási lépések elhanyagolása is hasonló problémákhoz vezethet, ugyancsak a túlzott smink használat és annak nem megfelelő eltávolítása.
  • különböző gyógyszerek, vízhajtó táplálékkiegészítők és diéták is száríthatják a bőrt, ezért ilyen esetekben különösen fontos a megfelelő napi folyadékbevitel (2,5-3 liter)
  • genetika, belső okok, hormonok:
    a rengeteg külső hatás mellett, sajnos fontos szem előtt tartani, hogy az egyes örökletes, genetikai bőrbetegségek (kiütésekkel járó ekcéma) is hajlamosíthatnak száraz bőrre, akárcsak testünk hormonális változásai.
  • öregedés:
    a kor előrehaladtával testünk egyre kevesebb vízmegkötő anyagot képes termelni és a bőrfelszínt borító lipidréteget is nehezebben tartja fent, ezért a bőrnek fokozottabban szüksége lehet a zsír- és vízhiány pótlására.

A száraz, érzékeny bőr ápolásánál kulcsfontosságú a megfelelő termékek megválogatása. Egy-egy bőrtípusunk számára nem kifejezetten kímélő hatóanyagot tartalmazó készítménnyel akár ronthatunk is a helyzeten. A bőr védőrétegének sérülésekor az érzékeny bőrnél hevesebb, égető, elviselhetetlenül szúró érzéseket is produkálhat akár egy magas alkoholtartalmú készítmény vagy bármilyen szárító, izgató hatású összetevő, amiknek használata száraz és érzékeny bőr esetén egyáltalán nem ajánlott.

Érzékeny és száraz bőrtünetek esetén sem kell ugyanakkor lemondani a komplex bőrápolási protokollról, hiszen a ZO® Skin Health kifejezetten az érzékeny érzékeny bőr igényeire kifejlesztett terméksorával gyorsan enyhíthetjük a kellemetlen bőrérzetet, valamint hatékonyan segít újraépíteni és megerősíteni a sérült arcbőrt.
A ZO® Skin Health az alábbi több lépésből álló megoldást kínálja az érzékeny arcbőr helyreállítására:

1. Tisztítás

Hydrating Cleanser
Rendkívül gyengéd, már az első lépésnél hidratálást nyújtó finom arctisztító Panthenollal és allantoinnal amik regenerálják és nyugtatják a gyulladt, irritált, kipirosodott bőrt az arcon

2. Peeling

Exfoliating Polish
Ultrafinom, magnézium kristályokból álló gyengéd bőrradír, ami a legérzékenyebb bőrökre is használható. Vitaminokkal erősíti a bőrt, miközben finoman távolítja el az elhalt hámsejteket.

3. Tonizálás

Calming Toner
Az egyszerű általános arctonikok gyakran tartalmaznak irritáló anyagokat és szárító hatású alkoholt. A ZO® Skin Health Calming Toner ezzel ellentétben kifejezetten az érzékeny, irritált bőrnek kínál hidratáló, nyugtató enyhülést tonizáláskor. Enyhén pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő összetevőivel erősíti a bőrt és növeli annak komfortérzetét.

4. Hidratálás

Hydrating Crème
A ZO® Skin Health megoldása az igénybe vett, fokozottan száraz bőrre ez a tápláló, regeneráló hidratáló, ami gazdagan hidratál, segít visszaépíteni a bőr barrierjét és erősíti azt. A beta glucan segít csökkenteni a gyulladást, a viszkető bőrt és az irritációt, míg a benne lévő antioxidánsok és peptidek hozzájárulnak a káros szabadgyökök kivédéséhez a bőr fiatalon tartásához.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!