A retinol használata

Mi az a retinol?

Bizonyára mindenki hallott már a retinolról, mint kozmetikumokban megtalálható egyik leghatékonyabb összetevőről. Ezt a csodás hatóanyagot csodaszerként emlegetik és egyre több kozmetikumgyártó igyekszik a termékei közé beépíteni. De mitől lett ilyen népszerű a retinol, miért szeretik annyira? Tényleg egy csodaszerről van szó?

A retinoidok A-vitamin származékokat takarnak, amelyek orvosi tisztaságú, legtöbbször vényköteles anyagok. Ebbe tartozik együttesen a retinal, retinolsav és a retinol is. Igazán nemes, értékes összetevőként tartják számon a mindennapi bőrápolásban, ugyanis széleskörű hatását rengeteg kutatás bizonyította már, a retinol használata így rendkívüli népszerűségnek örvend.

Milyen formái léteznek?

A legértékesebb és a bőrre gyakorolt hatását nézve a leghasznosabb formája a retinoidoknak a retinolsav. A retinolsav a bőrbe jutva erős, aktív molekulaként stimulálja a bőr sejtjeit és öregedésgátló folyamatokat indít el, gyakorlatilag fiatalodásra készteti a sejteket. A tiszta retinolsav hatásosságát jellemzi, hogy ez egy orvosilag is elismert, kellő mértékben bizonyított öregedésgátló hatóanyag.

A retinol alapvetően a tiszta A-vitamint jelenti, ami önmagában nem végez aktív fiatalítást, azonban a bőrbe jutva, az ott megtalálható enzimekkel kölcsönhatásba lépve képes retinolsavvá alakulni és ugyanazt az erős stimuláló, sejt átprogramozó hatást kiváltani, amit a retinolsav. Természetesen itt csökkenhet a hatékonyság, hiszen a retinolsavvá alakulás nem minden molekula esetében garantált olyan egyszerűen, mint amikor magát az aktív molekulát juttatjuk be a bőr megfelelő sejtjeihez.
Harmadik formája a retinoidok családjának a retinal. A retinal hatékonyságban leginkább a retinolsav és a retinol között foglal helyet. Erősségre inkább a vényköteles társához közelít, azonban alapvetően egy jól tolerálható, gyengédebb formula.

Fontos megemlíteni még a bakuchiolt, ami nem a hagyományos értelemben vett retinol félék közé sorolandó, ugyanis felépítésében eltér az A-vitamin származékoktól, azonban hatásában nagyon hasonlít hozzájuk. Ez egy bőrápolásban egyre népszerűbb növényi eredetű hatóanyag, ami a retinolokhoz hasonlóan képes stimulálni a sejtmegújulást, emellett növényi tulajdonságainak köszönhetően nyugtató, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is kiegészül.

Mire jó a retinol?

A retinol alkalmazásának számos előnye van, széleskörűen lehet vele különböző bőproblémákat kezelni. A kezdetekben pattanások kezelésére fejlesztették és használták a retinol hatású készítményeket, majd szépen lassan sok más előnyös tulajdonságára is fény derült. Rájöttek, hogy a retinol molekulák a bőr sejtjeit képesek átprogramozni, kollagéntermelésre és hidratáló anyagok előállítására ösztönzik őket, erősítik a bőrt, rugalmasságot, feszességet növelnek, tehát összességében tömörebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, mindezt a saját sejtjeink stimulálásával. Ezzel az inventív hatásmechanizmussal a retinol igazi anti-aging fegyverré vált az otthoni és a professzionális bőrápolásban egyaránt.

Nem csak a pattanásokat és a sejtek fiatalítását tudjuk retinollal hatékonyan kezelni, hanem a pigmentfoltok halványításában is segítségünkre lehet, hiszen elősegíti a felhám bőrének megújulását, emellett antioxidáns hatással is bírnak. A retinol használatának mértéke, illetve koncentrációja mindig az adott bőrproblémától függ. A pigmentfoltok kezelésénél például gyakran magasabb retinol koncentrációt alkalmaznak (1 %), hiszen ott intenzívebb bőrmegújításra van szükség.

A magas retinol tartalmú készítmények használata általában szakember vagy bőrgyógyász tanácsához kötött. Fontos is, hogy betartsuk a retinol használatára vonatkozó alkalmazási és mennyiségi előírásokat, ugyanis nem megfelelő adagolás mellett ellentétes hatást érhetünk el vele a bőrünkön. Érzékeny bőrűek számára is óvatosabb, körültekintő használat vagy alacsonyabb retinol koncentráció javasolt, ugyanis irritálhatja a bőrt.

Kinek ajánlott a retinol?

A retinolok főként a már említett öregedésgátló, fiatalság megőrző, ránccsökkentő hatásuk miatt lettek különösen népszerűek, azonban ne felejtsük el, hogy az anti-aging folyamatokat nem lehet elég korán elkezdeni. Mivel testünk kollagéntermelése a húszas évektől kezdve évről-évre folyamatosan csökkenő tendenciát mutat és a külső, valamint a belső hatások miatt a hidratáltság is csökkenhet, abszolút ajánlott az A-vitamin származékokat idejében hozzáadni a tudatos bőrápolási programunkhoz. Természetesen egy húszas éveiben járó bőrnek nem ugyanaz a hatóanyag igénye, mint egy érett bőrnek, ezt a termékek megválasztásánál is figyelembe kell venni. Bőrtípustól függetlenül tud segítséget nyújtani, legyen az érzékeny, dehidratált, zsíros, aknés vagy érett bőr. Ajánlott tehát szakember tanácsát kikérni, azonban általánosságban elmondható, hogy a húszas évektől bátran lehet ismerkedni eme remek hatóanyaggal.

Hogyan használjam a retinolt?

retinol hatása egyénenként változhat, ezért érdemes fokozatosan összeismerkedni vele és a használati gyakoriságot kitapasztalni. Mivel gyorsítja és serkenti a felső hámréteg megújulását, leválását, az alatta lévő „új” bőr különösen érzékeny lehet a napfényre, így retinol használata mellett erősen javallott a fényvédők alkalmazása. A fényérzékenyítő tulajdonsága miatt az A-vitaminos termékek használata leginkább az esti bőrápolási rutin során javasolt.

Egyéb fontos tudnivalók a retinol használata kapcsán:

  • A retinol nem egyik napról a másikra hat. Alkalmazása során legyünk türelmesek.
  • A készítményekhez fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt. A kezdeti bőrpír, hámlás természetes reakciók, ne ijedjünk meg.
  • A 0,5%-os átlagosnak, közepesnek, míg az 1%-os szérumok erősnek számítanak.
  • A retinol fényérzékennyé teszi a bőrt, így a retinol tartalmú készítmények használata esetén napközben ZO® Skin Health fényvédő krémek alkalmazása ajánlott.
  • Bizonyos bőrbetegségek esetén az összetevő használata fokozott körültekintést igényel.
  • A retinol tartalmú készítményeket nem szabad alkalmazni a terhesség és a szoptatás időszakában, illetve vényköteles akne gyógyszer szedésével egy időben. A tényezők fennállásakor feltétlenül egyeztessen bőrterapeutájával!

Milyen retinolos termékek elérhetők a ZO® Skin Health kínálatában?

A szakember által felügyelt terápiás retinol használat mellett számos otthoni ZO® Skin Health termékkel erősíthetjük a kívánt hatást. Ezek a termékek mind klinikai tesztek által bizonyított erősségű retinolt tartalmaznak és rendkívül eredményesnek bizonyultak a különböző bőrproblémák kezelésében.

Retinol Skin Brightene

0,5%, illetve 1%-os retinol tartalmának köszönhetően a Retinol Skin Brightener arckrém eredményes a pigmentfoltok halványításában. Gyengéden segít optimalizálni a bőrtónust, bakuchiol tartalmával nyugtatja a bőrt és fokozza a ragyogás előidézését, a glutathion és a szójaflavonoidok pedig segítenek megakadályozni az újabb foltok megjelenését.

Wrinkle + Texture Repair

Ebben a készítményben magas koncentrációban található meg a retinol, ami intenzíven segíti a bőr megújulást és megfiatalodását. Különleges ZPRO® összetevője továbbá ránctalanít, egyben stimulálja a kollagéntermelést, a brokkoli kivonat pedig nyugtatja a bőrt és csökkenti a gyulladást, hozzájárul az egészséges bőrkép eléréséhez.

Radical Night Repair

Koncentrált, erőteljes éjszakai anti-aging hatóanyagú szérum, magas retinol tartalommal. Igazi csodaszer az érett bőr ápolására. Esszenciális zsírokkal felel a dehidratált száraz, sérült lipidrétegű bőrért, gazdag vitaminokban és növényi őssejtben, amik antioxidáns hatásukkal gátolják a bőröregedést. A magas retinol tartalom képes látványosan kisimítani és megújítani a bőrt és finomítja a ráncokat.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!