A hagyományos és funkcionális hidratálók közti különbség

A hidratálás szó sokak számára ismerős lehet, azonban sokszor bizonytalanok vagyunk, hogy miért is olyan fontos a hidratálás. Egyáltalán miért van rá szükség, mitől leszünk dehidratáltak és hogyan jelenik meg a bőrünkön? Mitől más egy funkcionális hidratáló a hagyományoshoz képest?
Ezeket a kérdéseket igyekszünk most megválaszolni és konkrét megoldásokkal szolgálni a bőr hidratáltságának elősegítésére.

Vízhiány az arcon

Bőrünk, bőrtípusunk meghatározását annak alapos vizsgálatával tudjuk eldönteni. Ehhez alapvetően mindig érdemes szakember segítségét kérni, hogy elkerüljük az esetleges helytelen diagnózisból eredő félrekezelt bőrállapotot és biztosan azt a megfelelő táplálást adjuk bőrünknek, amire szüksége van. Sokszor laikusként nehéz megkülönböztetni, hogy elsősorban víz- vagy zsírhiányról van szó, esetleg mindkettő tünet egyszerre van-e jelen az arcbőrünkön. Ezek az információk azonban kulcsfontosságúak az üde, gyönyörű és fiatalos bőrkép eléréséhez és a megfelelő kozmetikumok kiválasztásához.

A vízhiány lehet átmeneti, vagy tartósabb állapot és akár zsíros bőrnél is gyakran megjelenhet, hogy a bőrfelszín húzódik, feszül, hámlik és viszket. Normál állapotban bőrünk hidrolipid rétege védi és szabályozza a sejtek vízleadását és a kipárolgást, azonban, ha ez a réteg valamilyen okból megsérül, nem képes ellátni a feladatát és létrejön a dehidratált bőrállapot.

Bőrünk dehidratáltságának több felelőse is lehet:

  • időjárás változások (hideg, szél, hőség)
  • napsugárzás
  • légkondicionáló, fűtés
  • klóros, sós víz
  • dohányzás, alkohol
  • stressz, rossz alvási szokások, kimerültség
  • gyógyszerek
  • helytelen, túlzottan szárító hatású kozmetikumok használata
  • nem megfelelő folyadékbevitel

Megfelelő funkcionális hidratáló használatával sokat javíthatunk a bőrünk víztartalmán és komfortérzetén. Nem mindegy azonban, hogy pontosan miket tartalmaz a készítmény.

Hagyományos hidratálókrémek

A hagyományos hidratálókrémek alatt az olyan készítményeket értjük, amiket általános hidratáló céllal nagyobb közönségnek terveztek. Mivel szinte bárkinek ajánlottak és a „gyengéden ápol”, „lágyan táplál” kifejezésekkel reklámozzák, látszólag remek választás lehet elsőre. Azonban, ha jobban utánanézünk kiderül, hogy mégsem annyira hatásos és hasznos készítmények, mint amilyennek elsőre tűnnek. De mi a gond velük?

Egyszerűen nehezen lehet egy kalap alá venni az összes bőrtípust és mindegyiknek ugyanazt a megfelelő hidratálást ígérni. Egy érett, zsír- és vízhiányos bőrnek más ápolásra van szüksége, mint egy húszas éveiben járó felszíni vízhiányos, kombinált, aknés bőrnek. Pontosan ezen okok miatt a hagyományos hidratálókban főleg a tünetek átmeneti gyors enyhítésére koncentrálnak, amik leginkább a bőr legfelsőbb rétegét jelentik. Ezek a hidratálók átmeneti enyhítést adnak, de sokszor nem képesek arra, hogy a bőr mélyebb rétegeibe juttassák a hatóanyagokat és ott is megfelelő hidratálást biztosítsanak. Mivel kevésbé tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amik a bőrt magát a hidratáltság fenntartására és a sérült barrier réteg megerősítésére ösztönözzék, bőrünk „ellustul” és nem kap kellő ösztönzést a saját védő és regeneráló folyamatainak ellátására. Még rosszabb tulajdonsága, hogy a bőr idővel teljesen hozzászokik és legyengül, emiatt egyfajta függés alakulhat ki, hiszen mindig úgy érezzük majd, hogy bőrünk állandó hidratálást igényel. Hosszútávon teljesen ellenkező hatást érthetünk tehát el, ugyanis a bőr alsóbb rétegei dehidratáltak lesznek, bőrünk egyre érzékenyebb, sérülékenyebb lesz és akár idő előtt megjelenhetnek az öregedés jelei is.

Miért használjunk funkcionális hidratálót? 

A különböző bőrproblémák és az azok kezelésére szolgáló erősebb készítmények is- átmeneti jelleggel- kipirosodást, enyhe bőrirritációt okozhatnak. A ZO® Skin Health funkcionális hidratálóinak elsődleges szempontja a tényleges, valódi hidratálás és nyugtatás, a bőrirritáció csökkentése. A hagyományos hidratálókrémekkel szemben a funkcionális hidratálók a bőr mélyebb rétegeibe is képesek bejutni, ott pedig a sejtek saját hidratáló folyamatait ösztönözni. Segítik a bőr saját természetes DNS helyreállító mechanizmusát és erősítik a védekező funkciókat. Támogatják a károsodott, megbomlott barrier réteg visszaépítését ezzel növelve és megtartva a bőr természetes hidratáltsági szintjét. A ZO® Skin Health funkcionális hidratálók tökéletesen beépíthetők a különféle ZO® kezelési protokollokba, ugyanis azok előnyös tulajdonságaikkal hozzájárulhatnak a komplex kezelések eredményességéhez.

Íme néhány példa

A funkcionális hidratálók különösen az egyes kezelések előtt-alatt felbukkanó bőrirritációkat, bőrszárazságot és diszkomfortérzetet hivatottak kezelni. Itt is fontos, hogy a bőrtípusuknak és az adott problémának megfelelő készítményt válasszunk:

Renewal Crème - bőrnyugtató hatású, lágy textúrájú hidratáló krém, anti-aging hatóanyagokkal, retinollal enyhén száraz bőrre. A ceramidok segítenek a bőr védőrétegének helyreállításában, míg a kanadai füzike kivonat nyugtatja a bőrt és csökkenti az irritációt.

Recovery Crème - gazdagabb állagú hidratáló, közepesen száraz bőrre. Bőrsejt regeneráló hatóanyagaival képes csökkenteni a mimikai ráncokat, egyben nyugtatják a bőrt és segítenek a gyulladások megelőzésében.

Hydrating Crème - ápoló retinolmentes hidratáló, kezelés utáni, irritált száraz bőrre, mely az ekcémás bőrnek is enyhülést nyújt. Kolloid zab tartalmával enyhíti a szárazság okozta viszketést és nyugtatja az irritált bőrt.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!