Rozácea – Rengeteg embert érint, de csak kevesen tudnak róla

A rozácea egy viszonylag gyakori bőrpanasz – az Amerikai Egyesült Államokban több mint 16 millió embert érint, és hazánkban is egyre gyakrabban diagnosztizálják a problémát. A magas esetszám ellenére az érintettek közül sokan még nem is hallottak erről a bőrbetegségről, éppen ezért a panaszok hátterében meghúzódó okokkal, valamint a gyulladásos folyamat kezelésének lehetőségével sincsenek tisztában.

A rozácea elsősorban az arc középső területén jelentkezik, és többnyire a harmincas életév után válnak felfedezhetővé az első tünetek. A kipirosodó bőrrel járó panasz a nőket gyakrabban érinti, az igazán súlyossá fajuló forma viszont inkább a férfiakra jellemző.

A rozácea tünetei

A bőrprobléma kezdetben csak enyhe kipirosodásként jelenik meg az orcákon, a nyakon vagy az orron (általában szimmetrikusan, mind a két oldalon), és rövid időn belül magától eltűnik. Idővel azonban a pirosság állandósul, és az érintett területen láthatóvá válnak a vérerek, valamint apró értágulatok is kialakulhatnak.

A leggyakrabban előforduló tünetek:

  • bőrpír,
  • száraz, viszkető, égő, bizsergő arcbőr,
  • gennyes, pattanásszerű kiütések.

A kezeletlen rozáceás bőrön apró, gennyes pattanások is megjelenhetnek, melyek égető, viszkető érzéssel járnak. A betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása miatt csomók, megnagyobbodások jelenhetnek meg – ezek közül a legismertebb az úgynevezett rhinophyma, amely az orr bőrének karfiolszerű túlburjánzását jelenti. Ez leggyakrabban férfiaknál fordul elő és sokáig (tévesen) a túlzott alkoholfogyasztás jelének tartották.

A rozaceát kiváltó tényezők

A betegség oka nem pontosan tisztázott, kialakulásához örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is szükséges. A tüneteket előidézheti:

  • napozás
  • stressz
  • szél
  • megerőltető testmozgás
  • alkoholfogyasztás
  • csípős ételek
  • hirtelen hőmérsékletváltozás

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy vezessünk egy naplót a rozácea megjelenéséről, hogy fel tudjuk fedezni a saját, személyes triggereinket (kiváltó okokat), ezek ugyanis minden embernél mások lehetnek.

A rozácea kezelése

A rozácea egy gyógyíthatatlan bőrelváltozás, viszont megfelelő kezeléssel kontroll alatt tartható, tünetmentessé tehető. Az első lépés egy dermatológussal vagy bőrápolási szakemberrel folytatott konzultáció. A diagnózis felállítása után Dr. Zein Obagi a ZO® Skin Health termékekből álló napi bőrápolási protokollt javasolja a bőr megnyugtatására és helyreállítására.

A rozácea a bőr krónikus gyulladt állapota, ami nem szüntethető meg teljesen, de helyi hatású készítményekkel a betegség kontroll alatt tartható. A bőrprobléma által érintett terület ápolása során nagy hangsúlyt kell helyezni a tökéletes tisztításra, a faggyútermelés kontrolljára és a gyulladt bőr megnyugtatására

mondja Dr. Zein Obagi.

Milyen termékeket ajánlott használni?

Az Exfoliating Cleanser - Arctisztító gél gyengéden hámlasztja és tisztítja a bőrt, csökkenti a felesleges faggyút és semlegesíti a szabadgyököket. Fokozott E-vitamin tartalma biztosítja az antioxidáns védelmet, hidratál és visszaállítja a bőr természetes egészségét.

Dual Action Scrub - Intenzív terápiás bőrradír eltávolítja a bőr felszínéről a felesleges, zsíros szennyeződést és faggyút. Elpusztítja a pattanások kialakulásáért felelős baktériumokat, valamint csökkenti a gyulladást.

Az Oil Control Pads - Faggyútermelést kontrolláló áttörlő párnák maximális segítséget nyújtanak az akne kialakulásának megelőzésében. Eltávolítják a felesleges hámsejteket, csökkentik a faggyútermelést és pórusösszehúzó hatással is bírnak.

Rozatrol® - Specifikus rozáceaszérumot a kipirosodásra hajlamos, gyulladt és érzékeny bőr kezelésére fejlesztették ki. A hatóanyagok kombinációja normalizálja a bőr állapotát, és csökkenti a gyulladások kialakulásáért felelős túlzott faggyútermelést.

A rozácea súlyosabb eseteire Dr. Zein Obagi a bőrgyógyászati rendelőkben alkalmazott vörösséget csökkentő kezeléseket javasolja – például az IPL terápiát és a lézeres beavatkozást. A kezelések a kipirosodást mérséklő termékek napi otthoni használatával kombinálva képesek kordában tartani, valamint hosszú távon megakadályozni a rozácea újbóli kialakulását.

Búcsút szeretne inteni a kipirosodással és fájdalommal járó bőrgyulladásnak? Keresse fel a tartózkodási helyéhez legközelebb található ZO® Skin Health partnerorvosunkat, és kérje a szakember segítségét! KATTINTSON IDE!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!