A rozaceás bőr ápolása – így járj el, ha a tüneteket tapasztalod!

Mi a rozacea?

A rozacea egy nagy mértékű, intenzív értágulattal járó dermatológiai panasz, amely az esetek nagy többségében az arc középső területén jelenik meg. A bőrproblémát bizonyos típusú és tulajdonságú anyagok – mint a fűszeres ételek, forró italok, alkohol és a kávé – és környezeti tényezők – ideértve a napfényt, a szelet vagy az erős, irritatív hideget - fokozhatnak. Bizonyos esetekben nem külső, hanem belső inger hatására aktiválódik, például heves érzelmi reakciókra adott válaszként.

A felnőtt lakosság elég nagy hányada, mintegy körülbelül 10%-a érintett valamilyen mértékben rozaceában. Csak az Egyesült Államokban mintegy 16 millió esetről beszélünk, így jelentős a betegek száma.

A sötét bőrűek kevésbé vannak kitéve a betegségnek, mint a világos bőrrel rendelkezők. Ezt mutatja az az adat, hogy a skandináv országok lakói közt ez az egyik leggyakoribb bőrbetegség.

Főként a nők érintettek benne, de a férfiaknál sokkal kellemetlenebb panaszokat okozhat. Életkor tekintetében a 30 és 60 év közti korosztályra jellemző a probléma, de egyre gyakoribbak a fiatalkorú esetek.

A rozacea egy gyógyíthatatlan elváltozás a bőrön, ám a megfelelő kezelés, protokoll betartása mellett a tünetei mérsékelhetők, tehetünk ellene, sőt, akár tünetmentessé is válhat a páciens, amennyiben a bőrgyógyász, szakorvos tanácsait követve gondozza bőrét és betartja az egyéb életmódtanácsokat.

A tüneteket tapasztalva fontos, hogy minél előbb forduljunk szakszerű segítségért, hogy megszülethessen a pontos diagnózis és elindulhasson a célzott kezelés. A szimptómák sajnos sokszor könnyen összekeverhetők más állapotokkal, betegségekkel – így például a pattanásokkal, autoimmun betegségekkel, emésztési gondokkal -, emiatt tehát véletlenül se hagyatkozzunk öndiagnózisra

A rozacea kiváltó okai

A rozacea kialakulása a mai napig rejtélyes. A jelen szakmai állás szerint a betegség hátterében az erek nem megfelelő vegetatív beidegzése áll. Noha ez csak egy elmélet, de a migrénnel való kapcsolata ezt megerősíti.

A fenti hipotézis mellett azért vannak konkrét tényezők is, amelyek a tünetek mögött húzódnak. Ilyenek például:

  • időjárási faktorok: napsütés, meleg idő, szél
  • stresszel járó élethelyzetek
  • megerőltető testmozgás
  • bizonyos kozmetikumok
  • némely gyógyszerek
  • örökletes hajlam
  • gyomor- és bélrendszer betegségei, gasztroenterológiai panaszok
  • vérnyomás-ingadozás
  • petefészek hormontermelési képességének változása
  • kimelegedést és ezzel együtt az értágulatot provokáló tényezők (például alkohol, erős fűszerek, forró ételek és italok)
  • tartósított élelmiszerek
  • bőrflóra megváltozása, esetleges fertőzés

A provokáló faktorok teljesen egyediek mindenkinél, tapasztalat alapján határozható meg, hogy kire melyik tényező milyen hatással van.

Diagnózis és kezelés

Ahogyan már említettük, a végső diagnózist fontos, hogy szakember állítsa fel. A rozacea nagyon hasonló megjelenésű az aknéhoz, ám teljesen más terápiát igényelnek.

Fontos, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban gazdag termékeket használjunk, hogy leküzdjük a szabadgyökök által okozott károkat, amelyek károsíthatják a bőr védőrétegét és további irritációt okozhatnak.

A rozaceás bőr kezelésekor a megfelelő életmód a gyógyulás egyik alappillére. Gyakran az úgynevezett rozacea diéta betartásával – azaz a forró és nagyon fűszeres ételek minimalizálásával – kiválóan kontroll alatt tartható a betegség. Érdemes ezen felül kiiktatni a napozást, szoláriumozást, szaunázást és az alkoholfogyasztást a betegség terápiája alatt.

Mely ZO® készítmény lesz része biztosan a protokollnak?

Rozatrol® speciális szérum a kipirosodásra hajlamos, gyulladt és érzékeny bőr kezelésére kifejlesztett termék, melynek hatóanyag kombinációja normalizálja a bőr állapotát és csökkenti a gyulladások kialakulásáért felelős túlzott faggyútermelést. A termék elősegíti a bőr mikrokeringésének optimális működését, csökkenti a túlzott bőrreaktivitást és fejlett aminosav komplexet tartalmaz, amely segít helyreállítani és megnyugtatni a bőrt. Valamint exkluzív növényi őssejt-komplex tartalma erőteljes antioxidáns védelmet nyújt a szabadgyökök okozta károk ellen.

Személyre szabott terápiával kapcsolatban keresd fel partnerorvosainkat!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!