Bőrápolás 25 év felett

Bőrünk állapota kiválóan alkalmas arra, hogy megközelítőleg hű képet adjon életmódbeli szokásainkról, egészségügyi állapotunkról és a korunkról is. A tudatos bőrápolást nem elég a problémák kialakulásánál elkezdeni, különösképp igaz ez a bőr öregedésére, ami ellen valójában a legtöbbet a megelőzéssel tehetünk.

A gondosan megválasztott készítmények rendszeres használatával akár évekkel is lelassíthatjuk a bőrben lejátszódó oxidációs folyamatokat. Ezek a folyamatok bőrünk mindhárom rétegében felelősek annak változásaiért.

Ez a három réteg, az epidermis (felhám), a dermis (irha) és a hypodermis (bőralja).

Az epidermis bőrünk védelmező, barrier funkcióját látja el, itt keletkeznek az elhalt hámsejtek és a pigment sejtek is.

A dermis egy mélyebb kötőszövet, ami elasztinból, kollagénből, zsírból, erekből és idegrostokból áll és főként bőrünk rugalmasságáért, ellenállóképességéért felel.

A hypodermis, a bőr legalsó rétege főként fizikai védelmező és melegen tartó funkciókat lát el testünk számára zsíros kötőszövet formájában.

Az egyszerű drogériás krémek és a modern, célzott hatóanyagú kozmetikumok között óriási eltérés lehet abban, hogy mindhárom bőrrétegbe sikerül e hatékonyan eljuttatni a hatóanyagokat. Érdemes tehát megfontoltan válogatni a készítmények közt, hogy bőrünk minden rétege megfelelő ápolásban részesüljön.

Milyen változások mehetnek végbe a kor előrehaladtával?

A különböző életkorok eltérő ápolást kívánnak, hiszen a kor előrehaladtával változik a kezelendő probléma típusa és mértéke. Tinédzserkorban a hormonális változások miatt főleg az akné, a mitesszerek és a zsíros bőr a legjellemzőbb tünetek, amikre az arcápolási rutin koncentrálódik itt leginkább a tiszta, hidratált, egyenletes bőrkép elérése, fenntartása a fő cél.

A bőrápolás 20-25 év felett szép lassan egyre több és más, hidratáló és antioxidáns jellegű hatóanyagot kíván. 20 éves korunktól kezdve a kollagén és elasztin rostok meglazulnak és bőrünk évről évre veszt rugalmasságából, feszességéből. 25 év felett a bőranyagcsere is lelassul, melynek következtében a hámsejtek természetes leválása is hosszabb időt vesz igénybe.

30 éves kor felett már egyre jobban láthatóvá válnak a változások, megjelenhetnek az első mimikai ráncok, szarkalábak, apró erek és az egyenletlen arcszín, csökken a faggyútermelés.

40 éves korra a kollagén rostok állománya nagyobb mértékben csökken, akárcsak a bőr zsír- és víztartalma is, innentől már kiemelten fontos a bőrben a zsír és vízpótlás és az oxidációs folyamatok célzott kezelése.

Mi az, amire 25 év felett fokozottan figyeljünk?

A bőröregedést a belső változásokon kívül a legtöbb esetben külső tényezők befolyásolják, ezért általánosságban érdemes odafigyelni az életmódunkra és szokásainkra már fiatalon is, hiszen a későbbiekben ez mind kihatással lesz bőrünk öregedési folyamataira. Ami ebben a korban még látszólag semmiség, az a későbbiekben tartósan nyomot hagyhat bőrünkön, ilyen többek közt a

  • dohányzás, ami a legfőbb bőrkárosító faktorok egyike, javasolt elhagyni
  • kialvatlanság, éjszakázás, stressz, együttesen hozzájárulnak a bőr öregedéséhez
  • UV sugárzás, aminél a fényvédelem kiemelten fontos napszemüveg viselésével együtt
  • helytelen táplálkozás, hiszen az egészségtelen ételek fogyasztásával elősegítjük a bőr gyulladásos folyamatait
  • nem megfelelő hidratálás, kevés víz fogyasztása
  • mozgáshiány
  • légszennyezés, oxigén hiány
  • nem megfelelő kozmetikumok használata

Bőrápolás 25 év felett

Természetesen a helyes bőrápolási rutin kialakítása legalább annyira fontos, mint a szokásainkra való odafigyelés. Mik az elengedhetetlen lépések a bőrünk ápolásánál?

  1. Tisztítás
    Az első és legfontosabb lépés a mindennapos arctisztítás, melyet nem elég folyóvízzel megtenni. A sminket és a nap közben keletkezett szennyeződéseket, valamint a faggyú és verejték bomlásából származó baktériumokat érdemes este és reggel is eltávolítani a bőrfelszínről. Ez lehetővé teszi, hogy a pórusok tisztábbak legyenek, bőrünk levegőhöz jusson.
    Tisztítás tekintetében többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll, bőrtípusunktól függően: a ZO® Skin Health Gentle Cleanser minden bőrtípusra alkalmazható tisztító készítmény, a ZO® Exfoliating Cleanser a normál és a zsíros bőr barátja, míg a ZO® Hydrating Cleanser a normál és a száraz bőrű páciensek terméke.
  1. Peeling
    Az arcradírozás fontossága alkalmazkodva felgyorsult életünkhöz, a mai világban jelentősen megnőtt. Ma már tudjuk, hogy heti 2-3 alkalommal kulcsfontosságú bőrápolási lépés az elhalt hámsejtek eltávolítása, azzal ugyanis sokkal hatékonyabban és mélyebbre tudjuk a bőrbe juttatni a hatóanyagokat, így a táplálás nem veszik el a felhámban és sokkal jobb hatást tudunk általa elérni. Nem utolsó sorban a fakó bőr sokkal üdébb lesz, az eltömődött pórusok megnyílnak, levegőhöz jutnak, csökkennek a bőrben kialakult gyulladások.
    Az arcbőr állapotától függően kétféle radírt alkalmazhatunk: enyhébb bőrproblémák vagy normál bőr esetén a rutin egyik eleme a ZO® Exfoliating Polish, komolyabb panaszok esetén a ZO® Dual Action Scrub intenzív terápiás bőrradírja segítheti a bőrápolásunkat.
  1. Tonizálás
    A tonizálás főként a tisztítás esetleges maradványait segít még jobban eltávolítani, illetve az eltolódott bőr pH-t ideálisra visszaállítani. Fokozza továbbá a bőr hidratációját és nyugtatja is azt.
    A ZO® Skin Health protokollokban a tonizálást faggyúkontrollnak nevezzük, mely – ahogyan a neve is mutatja – a bőr olajosságának szabályozását felügyeli a megfelelő termékek segítségével. A ZO® Complexion Renewal Pads és Oil Control Pads hatóanyagokkal átitatott párnácskák formájában teszi ezt, míg a Calming Toner egy klasszikus tonikként.
  1. Hidratálás
    A hidratáló krémek és esetleges kiegészítő szérumok feladata a bőrünk víz és zsírtartalmának normál szinten tartása, illetve a vitaminok és a rugalmasságot támogató összetevők visszaépítése a bőrbe. Érdemes akár szakértői segítséget is kérni a bőrtípusunknak legmegfelelőbb arcápoló kiválasztásához. Ebben a korban a megelőzésre fektetve a hangsúlyt a választott termék vagy termékek mindenképp legyenek ellátva kellő antioxidáns tartalommal, hogy időben felvehessük a harcot a keletkező szabadgyökökkel szemben. Ilyenkor még inkább a dehidratáltság szokott problémát jelenteni, mintsem a zsírhiány, így elegendő lehet egy vizesebb bázisú, minimalizált olaj tartalmú hidratáló használata.
    A bőr típusától, problémáitól, érettségétől függően többféle készítmény is szóba jöhet: a ZO® Renewal Crème például egy kiválóan hidratáló anti-aging készítmény, a ZO® Recovery Crème egy mélyebb megújulást adó, retinolos éjszakai készítmény, míg a ZO® Hydrating Crème akár ekcémás problémák esetén is kiváló hidratálást nyújtó, bőrregeneráló termék.
  1. Fényvédelem
    Szerencsére egyre többen tudják, hogy a fényvédőt nem csak a nyári hónapokban, hanem egész évben szükséges alkalmazni, az UV ugyanis az első számú bőr öregítő tényezők közt szerepel.
    Életvitelünknek, napi rutinunknak megfelelően többféle megoldás közül választhatunk a ZO® Skin Health palettájáról: primerként is helytálló, színezett védelmet nyújt a Sunscreen+Primer Broad-Spectrum, a klasszikus, krémes magas faktorszámú fényvédelem nagyágyúi a Smart Tone Broad-Spectrum vagy a Daily Sheer Broad-Spectrum, a kellemes, púderes védelmet pedig a Sunscreen+Powder termékek biztosítják.

Az optimális eredmények elérése érdekében minden kozmetikum megválasztása előtt törekedjünk az alap bőrtípusunkat és az esetleges bőrproblémáinkat figyelembe venni. Ezeket az alaplépéseket legjobb, ha minél korábban tudatosan a mindennapjaink részévé tesszük, bőrünk a későbbiekben nagyon hálás lesz érte.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!