A mitesszeres bőr kezelése – kulcs az ápoláshoz

A mitesszeres bőr nemcsak a tinédzserek bosszúsága. Bizony, sokunk életét megkeseríthetik minden életkorban, hiszen jelenlétük esztétikailag zavaró. Tudjunk meg ma többet róluk!

Mi is a mitesszer?

A mitesszerek azok a kis fekete vagy bőrszínű pontok, amelyek jellemzően az orr, az orrtő, az áll, a homlok és esetenként az orca területeit érintik. Ezek gyakorlatilag olyan pórusok, amelyek nyitottak és eltömődöttek, gyulladás állapota nem áll fenn.

Ahogyan a bőr felszíne, úgy a pórusok belseje is teljesen természetes módon hámlik. A zsíros, olajos bőrtípusúaknál ez a folyamat kicsit másként megy végbe, mint a normál bőrűeknél: annyi történik a zsíros bőr esetében, hogy a lehámlott, elszarusodott sejtek egymáshoz tapadnak a pórusok belsejében. A zsíros bőr - mindezek mellett a természetes folyamatok mellett - az átlagosnál több olajat termel, így a zsír és az összeragadt hámsejtek dugacsot képeznek és eltömítik a pórusokat, ennek köszönhetően létrejönnek a sokunk által ismert, eltömődött pórusok, azaz a nyílt komedók. Az eldugult pórusok teteje fekete színűvé tud oxidálódni – innentől pedig mitesszernek hívjuk őket.

A túlzott faggyútermelés mögött többféle ok is meghúzódhat. Ezek általában belső eredetűek – melyek lehetnek genetikai, hormonális eredetűek, vagy valamilyen belülről jövő irritáltság – így erősebb, fokozódó faggyútermelés alakul ki. A túlzott mértékű faggyú egyre inkább a külvilág felé próbál ürülni, de a pórus közben mégis eltömődött marad. 

A mitesszerek kialakulásához hozzájárulhat az is, ha nem az adott bőrtípushoz igazodó bőrápolást és arctisztítási rutint végzi el az illető, vagy éppen ezek hiányai is előidézhetik a jelenséget. Éppen ezért fontos, hogy mindig kérjük ki szakember segítségét a megfelelő termékekkel kapcsolatosan, hogy kialakulásukat minél inkább gátoljuk.

Hogyan lépjünk fel velük szemben?

Ahogyan azt jeleztük, a megfelelő külső és belső támogatással a mitesszerek nagy mértékben csökkenthetőek. Noha a bőrünk alapvető karakterét megváltoztatni nem tudjuk, de egy, a bőrünknek megfelelő protokoll mellett, igen szép eredmények érhetőek el.

Mire figyeljünk oda?

  • Kerüljük az irritáló összetevőket
    Számos kozmetikum tartalmaz irritáló összetevőket. Ilyenek lehetnek a különféle illóolajok (mentol, citrom, eukaliptusz stb.). Mindenképp kerüljük el ezeket, ugyanis az irritáció olyanfajta stimulálást jelent a bőr számára, melynek nyomán fokozódhat a hormontermelés, ezáltal pedig a faggyú termelődése is. Ne indítsuk el az ördögi kört!
  • Mitesszer eltávolító tapaszok – ugyan már!
    Akármennyire is szimpatikusnak tűnő megoldás, a bőrünk nem lesz hálás érte. A tapaszok nem képesek kihúzni a mitesszereket, ráadásul a pórusfalak is gyengülhetnek a művelet során, sőt, még akár a hajszálerek is bánhatják ezt a „kozmetikai terrort”.
  • Ne nyomkodja őket!
    Gyakorlat híján ennek a műveletnek is több hátránya lehet, mint előnye. Nem megfelelően fertőtlenített kezek hiányában számos baktériumot vihetünk fel az arcra, melyek aztán gyulladásokat okozhatnak. A rossz technikával megkezelt pórus mentén hegesedés alakulhat ki, így ezt a módszert inkább iktassuk ki eszköztárunkból és ne alkalmazzuk mitesszeres bőr kezelésekor.
  • Mondjon nemet a szappanokra!
    A szappanok összetétele általánosságban sajnos nem igazán mitesszer-kompatibilis. A szappanok szilárdságát adó anyagok abszolút komedogén, pórust tömítő hatásúak, valamint magas pH értékük azonnali szárazságot von maga után, melyet a kompenzáló többlet miatt, faggyú és mitesszerek, valamint pattanások követnek. A mitesszeres bőr kezelése kapcsán tehát felejtsük el a szappant.
  • Könnyed textúrájú kozmetikumok preferálása
    A gazdag, olajos, zsíros készítmények, krémek, maszkok sajnos nem a zsíros bőr barátai. Nem hagyják lélegezni a bőrt, így még inkább eltömítik az amúgy is eldugult pórusokat.
    Abban az esetben, ha arca bizonyos részei szárazak, bizonyosak pedig mitesszeresek, célzottan alkalmazza az egyes készítményeket, az adott terület problémájának megfelelően.

Milyen hatóanyagok segíthetnek?

  1. BHA savak
    A hámlasztás a tudatos bőrápolás fontos része. A kozmetikában használt savaknak, hámlasztóknak különféle típusait különböztetjük meg. Míg az AHA (Alpha Hydroxy Acid) savak és a PHA (Polyhydroxy Acid) savak inkább a bőr felszínén hatnak és főleg anti-aging hatással bírnak, addig az úgynevezett BHA (Betha Hydroxy Acid) savak a pórusok mélyébe hatolnak és ott fejtik ki hatásukat. Ez a hámlás elősegítését és a gyulladások kialakulásának minimalizálását jelenti. A forgalomban általában az 1%, maximum 2% erősségű savak kerülnek, melyek pH értéke nagyjából 3-4 között van.
    A leginkább alkalmazott BHA sav a szalicilsav, a ZO® Skin Health termékekben is ez a savtípus van jelen a BHA savak közül.
    Termékeink közül a ZO® Skin Health Exfoliating Cleanser és a ZO® Skin Health Dual Action Scrub tartalmaz szalicilsavat, melyek a márka ikonikus lemosója és bőrradírja. A faggyúkontroll, azaz a tonizálás szakaszában pedig a ZO® Skin Health Oil Control Pads párnácskái segítik a faggyú mennyiségének normalizálását – a klasszikus tonikot kiváltva.

  2. Niacinamid
    Ez a B3 származék az utóbbi idők egyik igazi szupersztárjává vált. A vitamin nemcsak a faggyúmirigy működését tartja kontroll alatt, hanem egyúttal a már kialakult bőrhibák megjelenésén is segít, így matt, sima, ragyogó bőr marad hátra használata után. A mitesszeres bőrtípusúak egyik gyakori panaszára, az olajtól megnövekedett méretű pórusokra is gyógyír a niacinamid, mert csökkenti azok méretét. A jó hír, hogy mind a retinol származékokkal, mind a savakkal „jól kijön”, így egy rutinban is alkalmazhatóak.
    Termékeink közül a ZO® Skin Health Brightalive® Skin Brightener Skin Brightener tartalmazza ezt a sokoldalú hatóanyagot. Ez a retinolmentes bőrszín-egyenlítő készítmény niacinamiddal az egyik legjobb dolog, ami a bőrünkkel történhet!

  3. Kén
    A jó öreg kén egy bevált fegyver mitesszerek ellen. Hatása abban rejlik, hogy az anyag a szaruképzés folyamatait közvetlenül befolyásolja, emellett pedig fertőtlenítő és baktériumölő karakterét is fontos megemlíteni.
    A ZO® Skin Health Complexion Clearing Masque 10%-os bio szulfurral segít a bőr olajos rétegének elnyelésében és feloldja a hámsejteket, melyek az eltömődést okozzák.

+1 speciális ZO® Skin Health termékajánlás

A ZO® Skin Health Instant Pore Refiner szérumát kifejezetten, az akár mitesszerek által megtágult pórusok kezelésére fejlesztették. Használata mellett jól láthatóan csökken a pórusok mérete, segít az olajos fény mattításában és egyenletes, csillogásmentes felületet hoz létre a bőr felszínén.

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!