Problémát okozhat, ha nem a megfelelő hidratálót használjuk

Az érzékeny bőrre sokan még manapság is a nőiesség egyik szimbólumaként tekintenek, pedig a kellemetlen tünetekkel járó elváltozás nem csak a hölgyeket érintheti. A szenzitív felhám valójában a bőr gyengeségének a jele, és gyakran a nem megfelelő kozmetikumok – túlnyomórészt éppen a hidratáló készítmények – helytelen használata idézheti elő.

Mindez elsőre furcsának tűnhet, hiszen a legtöbb ember éppen azért használ hidratáló termékeket, hogy az érzékeny bőrrel járó kellemetlenségeket elkerülje. Dr. Zein Obagi munkásságának köszönhetően azonban ma már tudjuk, hogy elsősorban ezek a bárki számára megvásárolható „csodaszerek” váltják ki a bőr érzékenységét, fokozzák öregedési hajlamát és okoznak károsodást.

Az érzékeny bőr tünetei

  • diffúz bőrpír, irritáció
  • bizsergés, húzódás, szárazság és égő érzés
  • foltok, duzzanatok, ödémák
  • kellemetlen reakciók különböző eljárások – borotválkozás, gyantázás – vagy kozmetikumok használata után

Az imént felsorolt kellemetlen tünetek a Föld lakosságának körülbelül 40%-át érintik, szerencsére azonban ezeknek a panaszoknak kortól és nemtől függetlenül bármikor búcsút lehet inteni.

- ZO®Skin Health

„A bőr szárazsága, érzékenysége, a viszkető, égető érzés a bőr krónikus gyulladásának tünetei lehetnek. Hasonló állapotra utal az egyenetlen bőrszín és a bőr szerkezeti durvasága. A sejtek szintjén kell serkentenünk a bőrt, hogy a gyulladásos állapotot visszafordítsuk, és a bőr újra ragyogóvá váljon!”

mondja Dr. Zein Obagi.

A bőr sejtjei téves üzenetet kapnak

A dermisz (ismertebb nevén irha) a bőr két rétege közül az alsó. Laza, rostos kötőszövet alkotja, és legfőbb feladata, hogy mechanikai támaszt, szilárdságot, megfelelő vastagságot biztosítson a bőrnek. Egy egészséges és fiatal felhám esetében a dermisz sejtjei az elfogyasztott ételekből és italokból összegyűjtik a vizet, majd a bőr felszínére juttatják. Ez a sejtmegújulás természetes folyamata, és ezért olyan fontos a bőrsejtek aktivitásának a megőrzése.

- ZO®Skin Health

Amennyiben azonban nem a bőrtípusának megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálót alkalmaz, az epidermisz bőrsejtjei azt az üzenetet küldik a dermisz sejteinek, hogy „lassítsunk le, eléggé zsírosak vagyunk”. Ez a dermisz sejtjeinek nyugalmi állapotát idézi elő, a bőr pedig szárazabbá, vékonyabbá és rugalmatlanabbá válik. A felhám elveszíti azon képességét, hogy természetes védőgátként működjön, mindez pedig érzékenységet vált ki, bőrpírhez, irritációhoz és ráncosodáshoz vezet.

A retinol éberen tartja a bőrsejteket

Ne feledje tehát, hogy azok a hidratálók, melyeket a bőr megnyugtatására szánnak, akár a vágyott hatás ellenkezőjét is kiválthatják. Dr. Zein Obagi kortól és nemtől függetlenül mindenkinek azt javasolja, hogyha hidratálót használ, mindig olyan készítményeket válasszon, amik retinolt tartalmaznak, és éberen tartják a bőrsejteket. Ezt nyújtja a kifejezetten érzékeny bőrre összeállított ZO® Skin Health 5 lépéses napi bőrápolási program.

- ZO®Skin Health

Az ultramagas koncentrációjú retinolos termékek a leghatékonyabb bőrmegújító készítmények. Amennyiben Ön még soha nem használt ilyen készítményeket, a bőrének fokozatos hozzászoktatásra van szüksége. Fontos tudni, hogy a ZO® Skin Health legpotensebb retinolos termékei 1%-os retinol koncentrációjúak, melyek 5-10-szeres hatékonyságot jelentenek az üzletekben elérhető készítményekhez képest.

Szeretné megóvni bőre egészségét? Keresse fel a tartózkodási helyéhez legközelebb található ZO® Skin Health partnerorvosunkat, aki – miután felmérte a bőre állapotát –, részletes tájékoztatást nyújt a készítmények szakszerű használatával kapcsolatban! KATTINTSON IDE!