Pigmentfolt elleni krém – vedd fel a harcot az elszíneződésekkel!

pigmentfoltok az egyik legtöbbször előforduló esztétikai problémák közé tartoznak. A gondot a bőr festékes sejtjeinek, a melaninnak a túltermelődése okozza. Az esetek legnagyobb részében a tünetek ártalmatlanok, viszont mivel a leginkább kifejezetten látványos területeken jelennek meg – arcon, nyakon, mellkason, felső háti szakaszon -, ezért sok bosszúságot okozhatnak viselőiknek. A jó hír, hogy pigmentfolt elleni krémek, készítmények segítségével azonban sok esetben tehetünk ellenük.

Pigmentfolt típusok és a kialakulás okai

  • bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció: mozaikszóval PIH-nek is hívjuk, azaz Post Inflammatory Hyperpigmentationnek. A legtöbb esetben pattanások után alakul ki, a gyulladást követő emelkedett melanin-szint mellett.
  • pigmentfoltok, azaz öregségi foltok: a kor előrehaladtával elég gyakran előforduló jelenség, nagyon sokakat érint. Az oka a napsugárzásnak való kitettség és a fényvédelem hiánya. A nap okozta napfoltok vagy öregségi foltok hosszú időn keresztül alakulnak ki és megelőzéssel rengeteget tehetünk ellenük.
  • melasma, azaz májfoltok: sötétebb tónusú bőrfelszínen jelenik meg a melasma és a legtöbbször valamilyen hormonális változás okozza, mint például várandósság vagy gyógyszerek, például hormonális fogamzásgátló készítmények szedése. Kiterjedtebb foltokban szokott jelentkezni, jellemzően homlokon, száj felett és az orcákon. A melasma legtöbb esetben magától is tovatűnik, de bizonyos esetekben nagyon ragaszkodóan megmarad és sok-sok éven át keserítik meg életünket a makacs májfoltok.
  • szeplők: genetikus hátterű és nagy százalékban már gyerekkorban kialakul ez a fajta melanin-felesleg. A szeplőkhöz kapcsolódó bőr általában elég érzékeny, így a rendszeres fiatalkori fényvédelem ebben az esetben elengedhetetlen.

Milyen pigmentfolt elleni krémekkel, készítményekkel tehetünk ellene?

1. AHA-savak – a felhalmozott felesleges pigmentek ellen

A bőr legfelső rétege folyamatos változásban, megújulásban van. A bőrfelszínt megújító kémiai hámlasztás, azaz az AHA-savak segítenek a túlzott mennyiségű pigmentek eltávolításában, de fontos, hogy magába a pigmenttermelés folyamatába ezek az összetevők nem szólnak bele, arra nincs ráhatásuk. Ez a fajta hámlasztás relatív gyors eredményt ad, sikerüknek ez az egyik titka és emiatt nagyon népszerűek.

AHA-savas ZO® Skin Health termékek:
 
ZO® Skin Health Complexion Renewal Pads: a glikolsav típusú AHA-sav gyengéden hámlasztja a bőr legfelső rétegét.
ZO® Skin Health Oil Control Pads: a párnácskák mandula- és glikolsav tartalma segíti az aknék után maradt hegek és pirosság minimalizálását.
ZO® Skin Health Exfoliation Accelerator: ez a glikol- és tejsavgazdag készítmény mikrohámlást idéz elő a bőrön és segíti ezáltal az aktív hatóanyagok eredményesebb bejutását a mélyebb rétegekbe

2. Retinolok – mélyen és bőrfelszínen is hatnak

A fent említett AHA-savak tulajdonságai az A-vitamin származékok nagyágyújára, a retinolokra is vonatkoznak: azaz, hogy a felesleges, túlzott mennyiségben megtermelt melanint semlegesítsék, ezáltal pedig megszüntessék a bőr elszíneződését.
A ZO® Skin Health termékeket ezen belül érdemes két nagyobb csoportra bontani a retinol bejuttatási rendszere alapján, mely egyben a ZO® retinolok egyik egyedi tulajdonsága is:

A. Oleoszómás bejuttatási mód: itt a hatóanyag egy zsír és fehérjeburokba van bezárva, amely így nagyon lassan szívódik fel a készítmény a bőr felsőbb rétegén. Nagyon intenzív hámlasztás-sejtmegújító hatás jön létre alkalmazásuk során.

Kapcsolódó termékek:

ZO® Skin Health Radical Night Repair: ez a termék az elérhető legmagasabb 1% retinoltartalmával segíti a bőr intenzív megújulását.
ZO® Skin Health Retinol Skin Brightener: a bőr felső rétegeinek elszíneződését oldja meg, melyet megújult formájában a bakuchiol nevű hatóanyaggal immár még hatékonyabban tesz.

B. Mikroemúlziós bejuttatási mód: gyorsan felszívódó víz+zsír alapú formula, nagy sebességgel jut le az aktív hatóanyag az irharétegbe és csak másodsorban fejti ki hatását a felhámban.

Kapcsolódó termékek:

ZO® Skin Health Wrinkle+Texture Repair: a termék használata során a pigmentkontroll mellett textúrajavulás is észlelhető, mivel a termék a retinol mély megújító hatására alapoz.

A hatóanyag bejutásának módja fogja meghatározni, hogy mely bőrpanaszra milyen terméket javasolunk.

3. Pigmenttermelés gátlása – C-vitamin és tranexámsav

Míg az előző termékek a már kialakult elszíneződés kezelésében nyújtottak segítséget, bizonyos hatóanyagok képesek a pigmenteket termelő sejtek, azaz a melanociták termelődésének meggátolását előidézni. A leghíresebb egyik ilyen anyag a C-vitamin. Mindamellett, hogy kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő, segíti a kollagén termelődését és a fényvédők alá kenve azok hatásának fokozását, remekül akadályozza meg a pigmentfoltok kialakulását.

A tranexámsav hasonló módon működik, eredményeképpen pedig enyhíti az UV sugárzás által okozott pigmentfoltok látható jeleit, irritáció és érzékenység nélkül.

Kapcsolódó termékek:
 
ZO® Skin Health 10% Vitamin C Self-Activating: az igen magas koncentrációjú aszkorbinsav a fent említett előnyös hatások mellett a szabadgyök képződést is csökkenti, valamint a ráncok ellen is hat. Igazi csodaszer!
 
ZO® Skin Health Brightalive® Skin Brightener: ez a retinolmentes készítmény segít a bőrfelszín egyenletesebbé tételében és a pigmentek korrigálásában teljesen egyedi összetételével.

4. Pigmentszállítás gátlása – niacinamid 

Amikor a melanocita révén a festékes sejt létrejött, akkor azok egy kvázi buborékos formában feljutnak a bőr felső rétegeibe. Ennek a transzfernek a blokkolására is van lehetőség, mégpedig a niacinamid révén. Ezt az anyagot B3-vitaminnak is hívjuk. A pigmentáció javításán túl segíti a kollagéntermelődést, amely így a ráncok elleni hatékony harcot is jelenti egyúttal, valamint a bőr zsírosságának mérséklését is támogatja.

Kapcsolódó termékek:

ZO® Skin Health Brightalive® Skin Brightener: a termék már az előző pontban is feltűnt, így elmondhatjuk, hogy a pigmentálódás minden fázisára egyaránt hatékonyan hat. A tranexámsav tartalom segíti blokkolni a pigmentek kialakulását, a már kialakult pigment elszállításának meggátolásáért pedig a niacinamid fog felelni. Retinolmentes formulája révén érzékeny bőrűeknek is ajánlott készítmény.

Elengedhetetlenül fontos megemlíteni, hogy a pigmentfolt elleni krémek, készítmények hatékonysága akkor lesz igazán eredményes, ha mellettük intenzív fényvédő termékeket is alkalmazunk. Ezek nélkül gyakorlatilag a teljes protokoll hatékonyságát sutba dobhatjuk, így a rutinunk kötelező része a fényvédelem. Csak így gátolható meg teljes mértékben a pigmentfoltok keletkezése.

A ZO® Skin Health termékek számos fényvédő termékkel támogatják a folyamatot:

ZO® Skin Health Sunscreen+Primer Broad-Spectrum 30 faktoros színezett fényvédő krém melaninnal
ZO® Skin Health Sunscreen+Powder Medium 30 faktoros fényvédő por melaninnal
ZO® Skin Health Smart Tone Broad-Spectrum 50 faktoros bőrtónushoz igazodó színezett fényvédő melaninnal
ZO® Skin Health Daily Sheer Broad-Spectrum 50 faktoros széles spektrumú fényvédő krém melaninnal

A téma kapcsán az utolsó fontos tudnivaló és egyben tipp: gyakoroljunk türelmet. A pigmentfoltok halványítása hosszú és kitartó munka, minimum 3-4 hónap, mire valamennyire is látható eredményünk lesz. Tartsuk be protokollunk minden lépését az előírtaknak megfelelően, mely aztán idővel meghozza gyümölcsét.
 
 
 

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!