Mik a túlzott faggyútermelés és az akné okai az arcon?

Az akné, azaz a pattanások sokunk életét megkeserítik. Nem csak a fiatalabb, tinédzser korú egyénekre jellemző ez a problémakör, hanem a felnőtt korosztályt is egyaránt érintheti. Nem ritka, hogy akár 40-50 éves korban is jelen vannak a pattanások és a zsíros, fénylő bőr. Az akné a faggyúmirigyek gyulladásos állapotát jelenti, ezért olyan vörösek és fájdalmasak gyakran a következményként kialakuló pattanások. A gyulladt akné nem csak az arcon, hanem igen sok esetben a háton, a mellkason és a vállakon is jelen lehet.

A pattanások kialakulásának oka valójában a faggyúmirigyek kivezető nyílásának eltömődése. Amikor bőrünkből a faggyú nem tud természetes ütemben távozni, az a faggyú felgyülemlését, a faggyúmirigy elzáródását és gyulladást okozhat. Túlzott faggyútermeléskor a normálisnál jóval több faggyú áramlik az epidermiszre (bőrfelszín), amivel nem csak fénylő, zsíros bőrt hagy maga után, hanem a bőr optimális pH-ját is eltolja. Ez a megváltozott pH szint kifejezetten kedvez a bőrünkön előforduló bakétirumok és mikroorganizmusok elszaporodásának. Ezek az eltömődött pórusokkal együtt akné kialakulásához vezethetnek.

Az arcon lévő túlzott faggyútermelés és az aknés bőr okozói lehetnek az egészségtelen táplálkozás, a stressz, mozgáshiány, szmog, vitamin és ásványianyag hiány, emésztési panaszok, de viszonylag gyakori, különösen a felnőtt nőknél, hogy a tüneteket valamilyen háttérben meghúzódó hormonális eltérés váltja ki. Ennek általában más jellemzői is vannak. Nőknél igen gyakori, hogy a hormonális akné ugyanazon területekre koncentrálódik, jellegzetes például az áll és az állcsont környékén megjelenő gyulladt aknés bőrtünetek.

Mi az a hormonális akné és mitől alakul ki?

Amennyiben a túlzott faggyútermelés és akné felnőtt korban is fennáll, javasolt egy általános kivizsgálás, esetleg egy bőrgyógyász vagy endokrinológus szakorvos felkeresése. A testünkben lévő hormonok szintjét sok minden befolyásolja, amiktől egyébként ezek normális esetben is váltakozhatnak, mint a menstruációs ciklus, a stresszesebb időszakok, alváshiány vagy akár a terhesség és a menopauza.

Hormonális okokra abban az esetben érdemes gyanakodni, ha ezek a bőrproblémák nem csak időszakosan, hanem állandóan jelen vannak az életünkben. A pattanások ilyenkor általában jellegre is mások, nehezebben gyógyuló, gyulladtabb, fájdalmas aknék formájában jelentkeznek. Amennyiben ezek a tünetek hízással, fokozódó faggyútermeléssel, szőrösödéssel, valamint rendszertelen és egyéb menstruációs zavarokkal társulnak, akkor PCOS-re is gyanakodhatunk.

Ennél a hormonzavarnál a tüneteket a férfihormonok túltengése okozza. Az agyalapi mirigy és a mellékvese által termelt hormonok eltérő értékei pajzsmirigyzavarra utaló jelek, amik szintén gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a bőrben. Ilyen esetekben is sokat segíthet a helyzeten a megfelelő bőrápolás, de a javulás érdekében legjobb, ha szakorvosi segítséggel belülről is megtámogatjuk a hormonok egyensúlyba kerülését.

Mit tegyünk hormonális akné esetén?

A hormonok által okozott bőrproblémáknál különösen fontos, hogy górcső alá vegyük a szokásainkat és életmódunkat, mert rengeteget számít a tünetek mérséklésénél, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe.

Táplálkozás terén javasolt a tejtermékek és az állati eredetű fehérjék mérséklése és a zsíros, magas só és cukortartalmú ételeké is, mivel ezek mind fokozzák a gyulladásra való hajlamot. Akár dietetikus tanácsát is kérhetjük, ugyanis ezek az eltérések gyakran inzulinrezisztenciával is együtt járnak, ahol igen fontos a kontrollált, személyreszabott tervezés.

Bizonyos esetekben különböző gyógyszeres készítményeket is javasolhatnak az orvosok. Ezek lehetnek olyan hormonhatású szerek, amik férfihormonokat kívánnak ellensúlyozni, lehetnek antibiotikumok, hogy az aknés elszaporodott baktériumok számát redukálják, vagy sok esetben használnak retinoidokat, azaz természetes A-vitamin származékokat is.

Milyen készítményekkel csökkenthetjük az aknét és a túlzott faggyútermelést arcunkon?

Az aknés bőr esetében precíz és gondos bőrápolási rutinra van szükség. Soha ne nyomkodjuk, ne piszkáljuk a gyulladt aknékat, mert azok hegeket, mélyedéseket és foltokat hagyhatnak maguk után, amiket nehezebb kezelni, mint magát a gyulladást. Mindig ügyeljünk a higiéniára, koszos kézzel, idegen vagy más által használt fertőtlenítetlen eszközökkel ne nyúljunk az arcunkhoz!

Első és legfontosabb lépés a mindennapos arctisztítás, amivel eltávolítjuk a napközben felgyülemlett szennyeződéseket, a sminket, a felesleges faggyút és balanszba hozzuk a bőr eltolódott pH-ját.

ZO® Skin Helath Exfoliating Cleanser egy könnyed géles lemosó, ami már a tisztítás fázisában gyengéden hámlasztja a bőrt, segít a felgyülemlett faggyú és a szennyeződések eltávolításában, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen is.

Zsíros, aknés bőr esetén rendkívül fontos, hogy radírozással rendszeresen távolítsuk el az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről. Ezzel a lépéssel levegőhöz juttatjuk a pórusokat, amik a felesleges szaru és faggyú keverékétől szoktak eltömődni, ami pedig gyulladáshoz és pattanásos bőrhöz vezet.

ZO® Skin Health Dual Action Scrub egy mechanikai és kémiai kombinált terápiás arcradír, ami segíti a bőr anyagcseréjét, tisztulását, valamint szalicilsav és tejsav tartalmával hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket és a faggyút.

A faggyú kontrollálásával és a pórusok belső falának tisztántartásával sokat tehetünk az aknék megelőzéséért. A ZO® Skin Health Oil Control Pads ebben segít, AHA és BHA savakkal átitatott párnácskáival csökkentik a pórusok méretét és minimalizálják a gyulladást. Nem utolsó sorban simítják a bőrfelszínt és egységesebb, tisztább bőrképet eredményeznek.

Az akné és a gyulladásos, zsíros bőrproblémák esetén fontos, hogy bizonyos időközönként specifikusabb hatóanyagtartalmú készítményeket is bevessünk az érintett területeken. Ilyen célzott kezelést jelenthet a ZO® Skin Health Complexion Clearing maszk alkalmazása, ami egy agyag alapú, 10%-os kéntartalmú arcmaszk. A kén képes elnyelni a felszíni faggyút és nyugtatja, ápolja a gyulladt bőrt.

A ZO® Skin Health termékeivel a túlzott faggyútermelés kiválóan kezelhető. Keresd ZO® partnereinket, akik segítenek összeállítani a bőrödnek leginkább megfelelő protokollt!

A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!