A szájmaszk viselése miatt kialakuló bőrproblémák elkerülhetőek!

A koronavírus-járvány megjelenése óta a szájmaszk viselése a mindennapi életünk részévé vált. Egészségünk megóvása érdekében hordanunk kell a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és az oktatási intézményekben, sokan pedig – munkájukból kifolyólag – akár 8 órán keresztül is kénytelenek magukon tartani az orrot és a szájat eltakaró vásznat. Mindez a vírus megfékezése érdekében elengedhetetlen, bőrünk azonban nem minden esetben ért egyet ezzel a döntéssel.

Egyre többen küzdenek a szájmaszk viselése miatt kialakuló bőrproblémákkal – pattanások, hámlás és viszketés –, azzal viszont csak kevesen vannak tisztában, hogy mit lehet tenni a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat:

1. Naponta tisztítsuk és hidratáljuk a bőrünket!

A gyengéd bőrápolás megelőzheti a kellemetlen problémák kialakulását. Arctisztításkor használjunk enyhe, illatanyagmentes lemosót, és minden nap gondoskodjunk a rendszeres hidratálásról – ezzel csökkenthetjük a száraz bőr kialakulásának az esélyét. A hidratáló krémet minden esetben arctisztítás után használjuk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a kozmetikum nyújtotta előnyökből.

Nem mindegy, hogy milyen készítményt választunk! A hagyományos arc- és testápolók általában több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot remélhetünk tőlük. Válasszunk olyan funkcionális hidratálót, amely bizonyítottan csökkenti a bőrreakciók – például a szárazság, a bőrpír és a viszketés – súlyosságát, miközben belülről gyorsítja fel a hidratálás folyamatát. Amennyiben a bőrünk fokozottan érzékeny, és a téli hónapokban hajlamos a kipirosodásra, felüdülést jelenthet számára a ZO® Health Skin Health Hydrating Créme, ami egy könnyed, retinolmentes készítmény.

A szájmaszk viselése miatt kialakuló bőrproblémák elkerülhetőek! - Zo Skin Health

2. Vazelinnel megelőzhetjük az ajkak kicserepesedését!

A kiszáradt és repedezett ajak az arcon előforduló egyik leggyakoribb bőrgyógyászati problémának számít. A kellemetlenéggel szemben megoldást jelenthet, ha az alábbi helyzetekben vazelint használunk az ajkunkra:

  • Miután megmostuk az arcunkat.
  • Mielőtt felvennénk a szájmaszkot.
  • Közvetlenül lefekvés előtt.

A koronavírus-járvánnyal folytatott harc frontvonalában dolgozó egészségügyi szakemberek tapasztalatai szerint ezek a szünetek segíthetnek csökkenteni a bőrgyógyászati problémák kialakulását.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a szájmaszkot kizárólag akkor szabad eltávolítani, amikor a környezet biztonságos – otthon, gépjárműben ülve vagy például szabadlevegőn, ha nincs a közelünkben senki –, és a levétel előtt lehetőségünk van kezeink megmosására vagy fertőtlenítésére.

A szájmaszk viselése miatt kialakuló bőrproblémák elkerülhetőek! - Zo Skin Health

4. Ne viseljünk sminket, ha szájmaszk van rajtunk!

A maszk alatt a smink nagyobb eséllyel tömítheti el a pórusokat, ezáltal hozzájárulhat a pattanások és a mitesszerek kialakulásához. Amennyiben a smink használata elengedhetetlen, kizárólag olyan termékeket alkalmazzunk, amik biztosítani tudják, hogy nem tömítik el a pórusokat.

Akár sminkkel, akár smink nélkül töltöttük a napot, lefekvés előtt minden esetben gondoskodjunk arcunk alapos megtisztításáról. A ZO® Skin Health Gentle Cleanser kettős hatást biztosít: nem csak alaposan megtisztítja, hanem egyúttal hidratálja, és bársonyosan puhává is varázsolja az érzékeny bőrt (ha száraz és szenzitív felhámmal rendelkezünk, ez a termék egy kötelező eleme kell, hogy legyen a mindennapos bőrápolási rutinunknak).

A szájmaszk viselése miatt kialakuló bőrproblémák elkerülhetőek! - Zo Skin Health

5. Nem mindegy, hogy milyen maszkot választunk!

A bőrproblémák elkerülése érdekében olyan maszkot érdemes viselnünk, aminek a bőrrel érintkező rétege 100%-ban pamutból készült (a műszálas változatok nagyobb eséllyel válthatnak ki izzadást és bőrirritációt). Válasszunk puha és kényelmesen hordható kialakítást, ami a megfelelő védelem mellett az arcbőr lélegzését is biztosítja.

6. Gondoskodjunk a textilmaszkok rendszeres tisztításáról

Amennyiben nem egyszer használatos, eldobható maszkot viselünk,  minden nap gondoskodjunk a textil maszkok cseréjéről és kimosásáról – ezzel nem csak a vírus terjedésének esélyét csökkenthetjük, hanem a bekoszolódó szövet miatti kellemetlenségeket is elkerülhetjük. A szájmaszk viselése során a textilre szennyeződések és baktériumok kerülhetnek, ezek pedig az arcbőrrel érintkezve gyulladást válthatnak ki.

A szájmaszk viselése miatt kialakuló bőrproblémák elkerülhetőek! - Zo Skin Health

A mosást 60 fokos programon végezzük, és kizárólag illatanyagmentes, hipoallergén mosószert használjunk.

Amennyiben bőrbetegséggel küzd, vagy a szájmaszk viselése miatt kellemetlenségeket tapasztal, keresse fel a tartózkodási helyéhez legközelebb található ZO® Skin Health partnerorvosunkat, és kérje a szakember segítségét! Minden problémára van megoldás: KATTINTSON IDE!