A növekedési faktor szerepe a bőrápolásban

A Kline Market kutatása alapján a szépségápolási termékek között 2019-ben a bőr öregedését lassító készítmények iránt mutatkozott a legnagyobb igény – a megnövekedett keresletnek köszönhetően az áttörést hozó hozzávalókról és kezelésekről is egyre gyakrabban esett szó. A retinol például az elmúlt években az öregedéssel szemben folytatott „harc” egyik közismert hatóanyagává vált, a növekedési faktorral kapcsolatban viszont még hiányosak az ismeretek.

A növekedési faktort egyre több márka alkalmazza a bőröregedés megállítása érdekében, a készítményeket használók körében gyakran felmerülő kérdésekre viszont csak ritkán érkeznek válaszok. Lássuk, hogy mi is az a növekedési faktor, és miért van nélkülözhetetlen szerepe a bőrápolásban?

Mi is pontosan az a növekedési faktor?

Amikor bőrápolásról van szó, a különböző szépségápolási termékeket forgalmazó márkák képviselői előszeretettel dobálóznak ezzel a kifejezéssel, viszont csak nagyon ritkán fordul elő, hogy meg is magyarázzák, mit jelent mindez a bőrünk számra.

Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, a növekedési faktor egy olyan protein, ami megmondja a sejteknek, hogy mit kell tenniük – például azt kommunikálja feléjük, hogy gyógyítsák be a sérüléseket. Ha egy picit tovább szeretnénk árnyalni a bőr rétegeiben lezajló folyamatokat, sejtosztódásról, kollagén- és elasztintermelésről beszélhetünk, amik hozzájárulnak a felhám fiatalos és egészséges megjelenéséhez.

A növekedési faktor szerepe a bőrápolásban - Zo skin

Miért fontos a növekedési faktor használata a bőrápolásban?

Ahogy öregszünk, a kollagéndús struktúrák elkezdenek lebomlani az irharétegben, ez pedig ráncosodáshoz és elvékonyodó bőrhöz vezet. A növekedési faktor – ami az irharétegben, vagyis a dermiszben fejti ki a hatását – ösztönzi a bőrt, hogy a kollagén- és elasztintermelés beindításával regenerálja önmagát.

Jelenleg is számos kutatás folyik, amik azt vizsgálják, hogy a bőrgyógyászati készítmények és kezelések hogyan használhatnák ki még hatékonyabban a növekedési faktor nyújtotta lehetőségeket. Vannak még tehát megválaszolandó kérdések, az viszont bizonyított tény, hogy a bőregészség megóvásának és az öregedés jeleinek meggátlásának egyik hatékony eszközéről beszélhetünk.1

Növekedési faktort tartalmazó készítmények

A ZO® Skin Health termékcsalád kínálatában két ilyen termék is található: a ZO® Skin Health  Growth Factor Serum és az új ZO® Skin Health Growth Factor Eye Serum. Mindkettő tartalmaz enzimekből és nővényekből kivonatolt növekedési faktort, az optimális eredmény elérése érdekében pedig együttesen is alkalmazhatók. A készítményeket bármilyen bőrtípusú ember használhatja, enyhe és hidratáló formulájuk a legtöbb páciensnek – retinol használata nélkül – hatékony megoldást tud nyújtani.

A növekedési faktor szerepe a bőrápolásban - Zo skin

A ZO® Skin Health Growth Factor Serum egy könnyű gél, amely minden bőrtípusra alkalmazható. Megerősíti és javítja az idősödő bőr állapotát, valamint véd az öregedés jeleitől.

A ZO® Skin Health Growth Factor Eye Serum meggátolja a finom vonalak és ráncok megjelenését, miközben csökkenti a duzzanatokat, és javítja a szem körüli bőr megereszkedését. A hűsítő applikátor megnyugtatja a bőrt, és élénkíti a fáradt szem megjelenését.

Szeretné a saját bőrén is megtapasztalni a növekedési faktor klinikai vizsgálatokkal igazolt jótékony hatásait? Keresse fel a tartózkodási helyéhez legközelebb található ZO® Skin Health partnerorvosunkat, és kérje a szakember segítségét! KATTINTSON IDE!

1Adag C, Nogueira Teixeira D, Leventhal PS. Skin rejuvenation using cosmetic products containing growth factors, cytokines, and matrikines: a review of the literature. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016;9:411-419. Published 2016 Nov 9. doi:10.2147/CCID.S116158